Ramuš Haradinaj, Hašim Tači
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Ramuš Haradinaj, Hašim Tači

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Ramuš Haradinaj, Hašim Tači, Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Zvanična Priština stavila je uslov da bude uključena u dijalog o konačnom sporazumu sa Srbijom. Pre sedenja za stolom u Briselu, oni će morati da sačekaju da Srbija pristane da lažna država Kosovo učestvuje, piše Koha Ditore.

Pročitajte još:

Uslov se zasniva na devetom principu, od ukupno deset, Platforme za konačni, sveobuhvatni i pravno obavezujući sporazum o dijalogu za normalizaciju odnosa između dve država, dokument koji predstavlja zvanično stanje dijaloga.

Ramuš Haradinaj

AP Photo/Visar Kryeziu

Ramuš Haradinaj, Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

Preporučujemo još:

U Delegaciji Platforme obećava se da "neće biti sporazuma dok ne bude dogovora o svemu". Među postavljenim principima je neuspeh podele državne teritorije, neuspeh promene Ustava, uzajamnost prava između kosovskih Srba i Albanaca u Srbiji. Navedene su teme za koje će se tražiti da budu rešene. U međuvremenu, predviđeno je da se sporazumom uspostavi tribunal koji će se baviti zločinima koje je Srbija navodno počinila na Kosovu. Predviđeno je da se o konačnom sporazumu o tome izjasni Skupština lažne države Kosovo nakon što se unapred prenese na referendum.