Aljbin Kurti
EPA
Aljbin Kurti

EPA

Aljbin Kurti, Foto: EPA

Ako hitno ne ukine takse na srpsku robu, i to bez ikakvih uslovljavanja, Amerikanci će smeniti premijera tzv. države Kosovo Aljbina Kurtija i njegovu vladu, prenosi Kurir. 

Sjedinjene Američke Države s Donaldom Trampom na čelu sve manje imaju strpljenja za Kurtijevo kalkulisanje i neće mu više gledati kroz prste ako nastavi da se oglušava o njihove zahteve i da radi na štetu Srbije.

Upravo to potvrdio je i Ričard Grenel, specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Beograda i Prištine, koji je rekao da SAD ne podržavaju delimično ukidanje taksi od 100 odsto na robu iz Srbije, već da Vašington zahteva da one budu ukinute u potpunosti!

Bez uslovljavanja

- Ne podržavamo polovičnu meru premijera Kurtija. Naša pozicija je sasvim jasna: takse moraju da budu ukinute u potpunosti. Gospodin Kurti pravi veliku grešku, i to je jasno rečeno predsedniku Kosova Hašimu Tačiju u Beloj kući - napisao je Grenel na Tviteru.

Ukoliko Kurti ovo momentalno ne posluša, pravila bi se nova vlada, otkriva izvor.

Donald Tramp

AP Photo/Evan Vucci

Donald Tramp, Foto: AP Photo/Evan Vucci

- Novu vladu bi mogli da naprave Isa Mustafa iz Demokratskog saveza Kosova (DSK), Bedžet Pacoli, predsednik Alijanse za novo Kosovo (ANK), a u ime Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji i aktuelni predsednik Hašim Tači. Posebno važnu ulogu ima Avdulah Hoti, prvi Kurtijev zamenik koji se javno usprotivio polovičnom rešenju s taksama. Hoti je inače glavni operativac (DSK) - stranke Ise Mustafe. Hoti je veoma blizak SAD, zadužen je za propagiranje njihove politike, studirao je u Americi i dobro poznaje američke instrukcije za Kosovo - priča izvor.

U ovoj postavci, dodaje naš sagovornik, Kurti bi bio potpuno izbačen iz igre, a naslućujući to, uhvatila ga je panika, pa je pokušao da stupi u kontakt s Grenelom, ali bezuspešno. Scenario je bio isti kao i u Minhenu, kada je Grenel apsolutno izignorisao Kurtija, i to uz upozorenje da se neće sastajati sve dok se bezuslovno ne ukinu takse, o čemu je Kurir pisao.

Moli za sastanak

- Kurti je pre dva dana preko američkog ambasadora u Prišini Filipa Kosneta pokušao da dođe do Grenela, ali Grenel nije hteo da čuje za to jer mu je jasno postavio uslov. Praktično mu je udario veto na komunikaciju sa bilo kim od zvaničnika uz SAD. Zato je Kurti pokušao da ga odobrovolji, pa je iznenada, istog dana posle podne, saopštio da ukida takse, ali delimično. Međutim, to nije upalilo jer su SAD jasne i ne prihvataju nikakva polovična rešenja kao što su ova. Za razliku od Kurtija, to Hašim Tači shvata i pošto je trenutno u SAD, video se s Grenelom i složili su se s tim - kaže izvor.

Podsetimo, Kurti je u četvrtak uveče na vanrednoj konferenciji za medije najavio uslovno ukidanje taksi na uvoz sirovina iz Srbije i BiH od 15. marta, a svih taksi od 1. aprila na 90 dana. Sve to, kako je rekao, biće realizovano ako Srbija prekine kampanju u svetu za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i obaveže se da će pokrenuti uklanjanje trgovinskih barijera s Kosovom.

Komentari (1)

zagondzija

29.02.2020 08:59

Mali si ti Kurti mnogo da bi nesti radio na svoju ruku ti si obicni pijun za pomeranje????