ZAMENIĆE GA ČOVEK KOJI MU JE TRN U OKU Poziv u Hag nije bezazlen, nije mu više za vratom! Analitičar sa Kosova otkrio šta će se desiti sa Haradinajem!

Tači sada ima slobodnije ruke - navodi savetnik bivše predsednice tzv. Kosova.

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

* Prištinski analitičar ocenio da će dijalog između Beograda i Prištine nastaviti Vučić i Tači

* Očekuje da će do kraja decembra da se postigne dogovor o normalizaciji odnosa

* Veruje da će izbori na Kosovu biti raspisani 22. ili 29. septembra

Savetnik bivše predsednice tzv. Kosova Atifete Jahjage Ramuš Tahiri izjavio je danas da su nakon ostavke Ramuša Haradinaja izbori jedina opcija od tri zakonski moguće i smatra da njihovo raspisivanje neće uticati na dijalog Beograda i Prištine.

- Dijalog će biti nastavljen na nivou predsednika koji sad imaju slobodnije ruke nego pre - barem Hašim Tači, jer za vratom neće imati Ramuša Haradinaja - smatra Tahiri.

On u izjavi za Tanjug navodi da očekuje da bi do kraja decembra, imajući u vidu da predsednik SAD Donald Tramp u februaru počinje kampanju, trebalo da se postigne sporazum, barem okvirni, o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine kako bi Vučić i Tači išli u Vašington.

ALBANSKI MEDIJI HITNO JAVLJAJU Haradinaj se uputio ka Beču! Automobili pod rotacijom ga dopratili do aviona, a onda je poleteo!

- Ne očekujem da će nešto novo iskrsnuti, a da ne znamo, i zato sam optimista. Bez obzira šta se dešava sa Haradinajem, Kosovo i Srbija će nastaviti dijalog ili u Briselu ili u Vaštngtonu i postići barem okvirni dogovor - kazao je Tahiri.

On kaže da poziv Ramušu Hardinaju u svojstvu osumljičenog u Hag u Prištini ne vide kao bezazlen i ocenjuje da od onoga što se tamo desi zavisi i Haradinajeva kandidatura na izborima.

Hašim Tači, Aleksandar Vučić, Federika Mogerini
Hašim Tači, Aleksandar Vučić, Federika Mogerini, Foto: EU

- Oslobođen je dva puta zbog nedostatka dokaza, sad je pozvan treći put, on ima komandnu odgovornost za određenu teritoriju, videćemo šta će biti i koliko će sve trajati - rekao je Tahiri i dodao da ipak neko kada ode u Hag kao osumnjičeni ne može da se vrati za dan ili dva.

Bez obzira koliko je ostavka moralan čin ona je iznuđena odlukom suda, rekao je Tahiri i dodao da Haradinaj u Hag ne ide kao premijer, već kao privatno lice ili bivši komandan OVK za Dukađini.

OTVORILA SE PANDORINA KUTIJA! Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova NAJAVIO PROGON! Idu jedan za drugim, zavladala PANIKA!

On je naveo da pored toga što svi na Balkanu misle da sud politički deluje, on ipak ima svoju ulogu i osnovan je za zločine i veruje da će istrajati do kraja.

- Verovatno će biti desetak slučajeva, ako svaki ima po 10 osumnjičenih, njihov broj na Kosovu će biti dosta veliki i porecesi će trajati godinama - kazao je Tahiri koji je i bivši direktor za Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova tzv. Kosova.

On upućuje i na mogućnosti koje na političkoj sceni u Prištini otvara Haradinajeva ostavka, gde izbore vidi kao izvesno rešenje i očekuje da će oni biti raspisani 22. ili 29. septembra.

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj, Foto: Profimedia

Zakon ne ostavlja mnogo mogućnosti, jer predviđa da oni moraju biti raspisani najranije 30 dana od prihvatanja ostavke predsednika vlade, a najkasnije 45, ali podseća da postoji teoretska mogućnost i da se razgovara o tehničkoj vladi.

- Ako strane ambasade koje su na Kosovu uticajne kao u svakoj balkanskoj zemlji u tranziciji kažu dajte tehničku ili širu vladu u koju bi ušla i opozicija i odredite, šest ili 12 meseci, biće tako - kazao je Tahiri.

ZBOG OVOGA ĆE GA SRBI OBOŽAVATI Tramp zadao Albancima najjači udarac do sada! Doneo odluku o Kosovu, sve se menja u našu korist!

Tahiri je rekao da i pozicija Srpske liste u slučaju raspisivanja izbora još nije poznata jer se Beorad nije izjasnio, a ne zna se ni kako će se srpski političi lideri pozicionirati.

- Na Kosovu žele da izbegnu situaciju da Srpska lista bude ključna ili da predsednik Vučić odlučujuje i da bude kao što je nekad rekao - bolje Haradinaj neko Kurti - smatra Tahiri.

Bonus video

Ramuš Haradinaj će biti osuđen na doživotnu robiju?!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi