Potpukovnik Dragutin Dimčevski
Tanjug
Potpukovnik Dragutin Dimčevski

Tanjug

Potpukovnik Dragutin Dimčevski, Foto: Tanjug

Stidljivo i uz veliki oprez, albanski vojnici će 21 godinu nakon što su do nogu poraženi na Košarama kročiti na Kosovo i Metohiju, i to u sklopu misije NATO.

Tako je najavila albanska ministarka odbrane Olta Hačka, koja je objasnila da će jedinica za posebne operacije služiti u okviru Kfora na Kosovu. Istina, prošle godine su nakratko u Kosovskoj Mitrovici viđena dvojica vojnika sa albanskim oznakama, koji su verovatno pripremali teren za pomenutu misiju, ali je sada to prvi put zvanično potvrđeno.

Potpukovnik Dragutin Dimčevski

Alo/Vladimir Marković

Potpukovnik Dragutin Dimčevski, Foto: Alo/Vladimir Marković

Potpukovnik Dragutin Dimčevski, zamenik komandanta 53. graničnog bataljona, koji je bio na položaju od prvog do poslednjeg dana bitke na Košarama, kada su regularne jedinice albanske vojske, strani plaćenici, OVK i NATO sprečeni da prodru na našu teritoriju, za „Alo!“ kaže:

Karaula Košare

Printscreen/Youtube

Karaula Košare, Foto: Printscreen/Youtube

- Mi im tada nismo dozvolili da uđu, iako su pokušavali svim silama da prodru na KiM preko Košara. Ne znam šta da kažem kao vojnik, osim da ne sumnjam da su 1999. uspeli da slome našu odbranu da bi sproveli genocid nad srpskim i drugim nealbanskim stanovništvom. Albanska vojska je otvoreno sarađivala sa OVK još 1998, kada su teroriste obučavali i naoružavali, a 1999. prvo su se artiljerijski uključili u napad na SRJ, tačnije Srbiju, a zatim i kopnenim trupama. Tada, kada se ginulo i kada je trebalo biti uz svoje saborce, albanska vojska, uz svu pomoć koju je imala, nije uspela da nas pobedi i prodre na KiM. Sada dolaze u sklopu misije, mislim da im to nije trebalo da bude dozvoljeno, ali nažalost, nismo se ovoga puta mi pitali - kaže Dimčevski, koji je nedavno odlikovan Ordenom belog orla sa mačevima drugog stepena za lično herojstvo iskazano 1998. i 1999. godine.