Edi Rama, Ramuš Haradinaj, Albanci
Alo.rs
Edi Rama, Ramuš Haradinaj, Albanci

Alo.rs

Edi Rama, Ramuš Haradinaj, Albanci, Foto: Alo.rs

U odsustvu instituicionalnih i političkih lidera, koji lobiraju na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji za svoje interese, u Prištini je danas počelo obeležavanje 11. godišnjice jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti.

Pročitajte još:

Privremene prištinske institucije su za niz manifestacija tokom današnjeg i sutrašnjeg dana izdvojile pola miliona evra.

Obeležavanje je počelo postavljanjem panoa sa deklarcijom o tzv. kosovskoj nezvisnosti u sedam gradova na teritoriji Kosova.

Prvi je postavljen u Prištini na centralnom gradskom Trgu Majke Tereze.

Deklaracija je postavljena i u južnom delu Mitrovice, većinski naseljenim Albancima, iako prištinski mediji pokusavaju da stvore utisak da je tv. Deklaracija postavljena i u sevenom delu grada.

Preporučujemo još:

Pano je postavljen na Trgu Ise Boljetina.

Deklaracija je izložena s ciljem da građani mogu da se uvere u tzv. kosovsku nezavisnost.

Priština je jednostrano proglasila kosovsku nezavisnost 17. februara 2008.

Iako nije okrugla godišnjica, za razliku od prošle godine kada je obeležena decenija tog datuma, ovog februara tom događaju se daje puno više značaja i pompe.

Ibrahim Rugova

Profimedia

Ibrahim Rugova, Foto: Profimedia

Prema zvaničnom programu, samozvani kosovski lideri sutra će obići memorijalni kompleks posvećen prvom kosovskom predsedniku Ibrahimu Rugovi, a potom i mesto stradanja Adema Jašarija u Prekazu.

Predviđeno je i održavanje svečane sednice kosovskog parlamenta, kao i defile pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga, koje Albanci već nazivaju vojskom, od Trga Majke Tereze do Trga Ibrahima Rugove u Prištini.

I najzad, prijem na kojem će domaćin biti lider Aliajnse za budućnost Kosova i kosovski premijer, Ramuš Haradinaj.