Aljbin Kurti i Isa Mustafa
Printscreen/YouTube/AP
Aljbin Kurti i Isa Mustafa

Printscreen/YouTube/AP

Aljbin Kurti i Isa Mustafa, Foto: Printscreen/YouTube/AP

U toj poslednjoj Kurtijevoj ponudi, piše portal Insajderi, Pokret Samoopredeljenje predlaže da buduća kosovska vlada ima 14 umesto 12 resora, kako je bilo predviđeno preliminarnim sporazumom.

Kurti predlaže da DSK dobije šest minisarstava, Samoopredeljenje da ima pet, dok bi tri ministarstva bila dodeljena manjinskim zajednicama.

Ova Kurtijeva ponuda je u DSK stigla kasno sinoć, a portparol te stranke, Besian Mustafa, ne ulazeći u detalje ponuđenog, kaže da će to biti tema jednog od stranačkih sastanaka narednih dana.

Besian Mustafa u saopštenju kaže da je najnoviji predlog Samoopredeljenja vrlo sličan onom koji im je predstavljen i na prošlonedeljnom sastanku.

Prema najnovijem predlogu, prenosi portal Insajder, Samoopredeljenje bi u novoj vlasti imalo premijera, predsednika parlamenta, pet ministarstava, a DSK-u je ponuđeno da ima zamenika premiijera, prvog zamenika pedsednika parlamenta, dva zamenika ministara više od Samoopredeljenja i šest ministarstava.

Aljbin Kurti

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Aljbin Kurti, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Samoopredeljenje je, prema poslednjoj ponudi, konačno prihvatilo da DSK predloži kandidata za predsednika, koji bi nasledio aktuelnog Hašima Tačija po isteku mandata, a koji bi, kako se navodi, trebalo da ispunjava sve uslove i sve ustavne kriterijume.

"Ako iz bilo kojeg razloga kandidat za predsednika ne bi dobio saglasost Samoopredeljenja, DSK bi u tom slučaju preuzeo još jedno ministarstvo", navodi se u predlogu, preneo je Insajderi.

Inače, Kurti i Mustafa su se do sada sastali osam puta bez uspeha u pregovorima o sporazumu. Poslednji susret je bio u četvrtak prošle sedmice, nakon kojeg se lideri nisu obraćali medijima.

Nakon jučerašnjeg razgovora rukovodstva DSK sa američkim ambasadorom Filipom Kosnetom u sedištu tre stranke, koji je pozvao lidere da vladu formiraju u najkraćem roku, Mustafa je rekao da je "rešenje u rukama Samoopredeljenja".

Predstavnica Samoopredeljenja, Albulena Hadžiju, izjavila je juče za Insajderi da nema garancija da će postizborni koalicioni sporazum sa DSK-om biti postignut.

Isa Mustafa

Republic of Kosovo Office of the

Isa Mustafa, Foto: Republic of Kosovo Office of the

U međuvremenu Tači je pozvao Kurtija da što pre dostavi ime mandatara za sastav nove vlade s obzirom na to da je od vanrednih parlamentarnih izbora prošlo duže od tri meseca. Najavio je i da će se obratiti Ustavnom sudu radi dobijanja nekih tumačenja, između ostalog, i koji je rok u kojem prvoplasirana partija treba da dostavi ime mandatara, kao i šta sledi ako stranka odustane od te funkcije.

Politički analitičar, Ramush Tahiri, smatra neprikladnim ponašanje Kurtija i kaže da bi lider Samoopredeljenja trebalo da obavesti Tačija da odustaje od premijerske funkcije.

Tahiri smatra da činjenica da Kurti, kao lider prvoplasirane stranke na proteklim izborima, ne ispunjava svoju ustavnu dužnost i da je ime mandatara mogao da dostavi u roku od 15 dana od potvrđivanja izbornih rezultata.

Ističe da je u Prištini na delu institucionalna kriza, a da Kurti traži od Tačija da čeka iako ne funkcioniše ni vlada, ni parlament, dok se situacija za građane pogoršava.

Jasan stav bi, prema Tahiriju, trebalo da saopšti i DSK.