RAMPA ZA LAŽNU DRŽAVU! Posle poteza Prištine, iz Brisela stigla blokada - Nikada nećete biti deo EU! Ovo vam je uslov!

Brisel je informisan o izborima na severu Kosova, rekla je portparolka EU Maja Kocijančić, ali i još jednom pozvala na brži nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kao najbolji način za rešavanje svih otvorenih pitanja u regionu.

Maja Kocijančić
Maja Kocijančić, Foto: Profimedia

- EU zajedno sa zemljama članicama i SAD poziva kosovsku vladu da odmah suspenduje tarife, kako bi se dijalog nastavio - poručila je Kocijančić.

 

Maja Kocijančić je na pitanje Tanjuga o stavu EU kada su u pitanju vanredni izbori raspisani za gradonačelnike četiri srpske opštine na Severu Kosova objasnila da je Brisel informisan o izborima koji bi trebalo da budu održani 19. maja i da je EU tim povodom u kontaktu sa svojom delegacijom i partnerima na terenu.

Ona je tom prilikom u prvi plan stavila neophodnost brzog nastavka dijaloga Beograda i Priištine.

- Regionu je potrebno pomirenje, sveobuhvatna normalizacija i rešavanje svih otvorenih pitanja. To je ono što narod koji tamo živi traži i na čemu će EU nastaviti da radi na svim nivoima - kaže Kocijančić.

 

Na pitanje Tanjuga kako se dijalog može nastaviti bez prethodnog ukidanja tarifa, Kocijančić naglašava da je trenutno ukadanje tarifa preduslov za nastavak dijaloga i nešto što EU, zemlje članice i SAD konstantno traže.

- Tarife stoje na putu ne samo dijalogu već i evropskom putu Kosova - kaže Kocijančić.

Ona za Tanjug nije mogla da komentariše jučerašnju smenu još jednog ministra sa Srpske liste iz privremenih kosovskih institucija jer se, kako je rekla, radi o ”unutrašnjoj politici”.

Podsetimo, danas je Priština raspisala izbore za predsednike četiri opštine na severu, bez prethodnih konsultacija sa Srbima, a sa namerom da preuzmu 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi