Aljbin Kurti
Printscreen/Youtube

 

Aljbin Kurti

Printscreen/Youtube

Aljbin Kurti, Foto: Printscreen/Youtube

* Novi šef diplomatije Žozep Borel rekao da Kosovo nije država

* Zapad može da podržava Prištinu, ali bez Rusije, Kine i Indije ne može ništa

*  Nije slučajna napomena da dve najmnogoljudnije zemlje na svetu i najveća država na svetu ne priznaju samoproglašenu nezavisnost

Iako još bez institucija u punom kapacitetu, Evropska unija rešena je da održi inicijativu u rasplitanju kosovskog čvora. Štaviše, u izjavama novog visokog predstavnika za spoljnu politiku Žozepa Borela može se naslutiti da novi šef evropske diplomatije kosovski problem stavlja u širi, globalni, multipolarni kontekst.

- Ako Kina, Indija i Rusija ne priznaju Kosovo, Kosovo neće biti država. Zato moramo da radimo, kako bi se razgovori nastavili - poručio je on.

Šta bi rekle Mogerini i Ešton...

Mora se priznati da se od Ketrin Ešton i Federike Mogerini, Borelovih prethodnica na funkciji, slična izjava nije mogla očekivati, a ni zamisliti. Iako formalno statusno neutralna, pozicija EU, naročito briselske birokratije, često je naginjala tretmanu Kosova i Metohije kao nezavisne države.

Kurti smenjuje Tačija!

AUTOR: Alo.rs/Tanjug/A.M. DATUM I VREME: 10.10.2019. 17:31 - 10.10.2019. 17:41 Lider Pokreta Samoopredeljenje započeo ofanzivu Aljbin Kurti, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ * Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti traži smenu Hašima Tačija * Kao glavni razlog naveo je problematičan odnos sa Srbijom * Naglasio je da će on voditi dijalog Beograd- Priština Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da će tražiti smenu Hašima Tacija ako bude imao dovoljno glasova u parlamentu.

- Ukoliko EU zaista želi da učestvuje u dijalogu na konstruktivan i ozbiljan način, mora da nastupa kao statusno neutralna, imajući u vidu da pet članica Unije nije priznalo nezavisnost južne srpske pokrajine - napominje diplomata Zoran Milivojević.

Sa druge strane, podseća naš sagovornik, Srbija je u dijalog sa Prištinom i ušla pod uslovom da je Brisel statusno neutralan.

- Kada je reč o Borelu, on, ne samo što je korektan, nego je i realan. Sve što je rekao, sve napomene koje je dao u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije su na mestu i istinite su. Prvo, da je to važno pitanje za EU, da EU treba da bude uključena u dijalog i da nije slučajno što to navodi kao prioritet u njegovom budućem radu, jer od ovog prostora zavisi stabilnost i bezbednost u regionu, ali, rekao bih, i kredibilitet EU, kao odgovorne za prostor u kome je prisutna - kaže Milivojević.

Borelova opomena

Takođe, Borelova izjava je, prema njegovim rečima, i opomena - kakva je realna pozicija pitanja Kosova i Metohije.

- Nije slučajna napomena da dve najmnogoljudnije zemlje na svetu i najveća država na svetu ne priznaju samoproglašenu nezavisnost. To je podsećanje na pravni i politički položaj tog pitanja i na činjenicu da bez priznanja ovih država nije moguć status Kosova kako bi ga Zapad želeo i kako pokušava da nametne sve ovo vreme, počev od 1999. godine, pa do danas - smatra Milivojević.

Na pitanje koliko Borel može da promeni percepciju pitanja Kosova u EU, Milivojević odgovara da novi šef evropske diplomatije, kao službenik EU, mora da zastupa stav koji predstavlja konsenzus zemalja članica.

- Bio je vrlo jasan da je nadležnost za priznanje drugih država na državama članicama. Kada je reč o EU, oko tog pitanja je moguć objedinjen stav, samo kada bi sve države bile u istom položaju. Međutim, to nije slučaj i nema šanse da se to promeni. Prema tome, on će odražavati onaj stav oko koga postoji konsenzus - naglašava naš sagovornik.

- U ovom trenutku postoji konsenzus da EU ima interes za kosovsko pitanje, da su pregovori jedini način da se dođe do rešenja i da u tome učestvuje na aktivan način, statusno neutralna - zaključuje Milivojević.

BONUS VIDEO: Ramuš Haradinaj će biti osuđen na doživotnu robiju?!