Emanuel Makron, Aleksandar Vučić
Predsedništvo Srbije
Emanuel Makron, Aleksandar Vučić

Predsedništvo Srbije

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić, Foto: Predsedništvo Srbije

* Ramuš Haradinaj podneo ostavku

* Francuski predsednik prošle nedelje posetio Srbiju

* Haradinaj će se treći put naći pred sudom zbog optužbi za ratne zločine 

Iznenađenje Pošto se jedino on protivio postizanju kompromisnog rešenja za KiM, ovim se stiču uslovi da se dijalog Beograda i Prištine nastavi, ocenjuju sagovornici.

REAGOVALI ZBOG HAOSA NA KOSOVU Evropska unija jednoglasna, donesena odluka!

Ramuš Haradinaj, kosovski premijer, podneo je juče ostavku na sednici vlade jer je dobio poziv za Hag kao osumnjičeni. Kako je Haradinaj bio glavni zagovornik uvođenja taksa na robu iz Srbije i oštro se protivio postizanju kompromisnog rešenja, njegovim odlaskom sa mesta premijera stiču se uslovi da se dijalog Beograda i Prištine nastavi, smatraju sagovornici Kurira. Oni ne isključuju ni mogućnost da je Zapad sklonio Haradinaja da bi problem Kosova mogao da se pomakne s mrtve tačke.

DODIKOVOM OKU NIŠTA NE PROMIČE! Prozreo je nove mutne namere međunarodne zajednice! Ostavka Haradinaja ne MIRIŠE na DOBRO!

Haradinaj će se treći put naći pred sudom zbog optužbi za ratne zločine (dva puta pred Tribunalom u Hagu), ovaj put pred Specijalnim sudom za zločine OVK, čije je sedište takođe u Hagu. Iako nije saopšteno za koje zločine je osumnjičen, upućeni tvrde da bi Haradinaj mogao da se nađe na optuženičkoj klupi za jezive zločine koje je počinila Drenička grupa, kojom je on komandovao.

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić

Predsedništvo Srbije

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić, Foto: Predsedništvo Srbije

Haradinaj je sam saopštio da je dobio poziv od Kancelarije specijalnog tužioca u Hagu i da treba da se pojavi u toku sledeće nedelje, kao i da će biti ispitan u svojstvu osumnjičenog.

- Nisam optužen, ali ću biti ispitan. Na sastanku vlade sam objavio da sam podneo ostavku na dužnosti premijera Kosova, razlog tome je poziv za ispitivanje koji sam dobio kao osumnjičen od Specijalnog suda za Kosovo u Hagu. Hteo sam da tu situaciju odvojim od časti moje države i časti premijera. Ne ide premijer Kosova pred sud, i ne ide država Kosovo, nego ide Ramuš Haradinaj - kazao je Haradinaj na konferenciji za medije.

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron

Predsedništvo Srbije

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron, Foto: Predsedništvo Srbije

Otklonjene prepreke

Zanimljivo je da je Haradinaj vest o povlačenju saopštio samo nekoliko sati nakon što se pohvalio da ga je zvao savetnik francuskog predsednika Emanuela Makrona, kao i da očekuje da se u septembru održi sastanak Beograda i Prištine u Parizu. Podsetimo, francuski predsednik je tokom boravka u Beogradu obećao da će učiniti sve da se dijalog nastavi.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je ovim otklonjena prepreka nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

- Tvrdim i arogantnim insistiranjem na taksama i odbijanjem svakog kompromisnog rešenja Haradinaj je izbacio sebe iz pregovaračkog procesa. Ne znam da li s tim ima veze poziv Makronovog savetnika. Osim što kao bivši vođa zločinačkog OVK treba da bude izveden pred lice pravde i time da bude data moralna satisfakcija žrtvama, ovim je otklonjena prepreka postizanju kompromisnog rešenja u vezi sa Kosovom - navodi on, a gotovo isti stav izneo je i Branko Radun.

- Ostavka Ramuša Haradinaja i poziv u Hag su u stvari pritisak na njega koji je usledio iz Vašingtona da se ukinu takse i da se nastave pregovori.

Ramuš Haradinaj

Alo!/Ognjen Radošević

Ramuš Haradinaj, Foto: Alo!/Ognjen Radošević

„Premijer“ eliminisan

Diplomata Zoran Milivojević kaže da bi sada mogao da se odblokira dijalog i da ne isključuje mogućnost da je Zapad ovim potezom sklonio Haradinaja.

BONUS VIDEO: Francuska povlači priznanje nezavisnosti Kosova

 

Komentari (1)

Драган Гиљен

20.07.2019 17:15

Тамо ће и остати ништавило!