Kosovo, skupština
AP
Kosovo, skupština

AP

Kosovo, skupština, Foto: AP

U Prištini je u toku vanredna sednica parlamenta privremenih pokrajinskih institucija čija je jedina tačka dnevnog reda situaciju u kojoj žive Albanci u tri opštine juga centralne Srbije - Preševo, Bujanovac i Medveđa, a na kojoj poslanici tvrde da je njihov status pogoršan, zahtevaju da oni imaju, kako kažu, ista prava koja imaju Srbi na tzv. Kosovu i da tzv "Preševska dolina" budeo deo dijaloga Beograda i Prištine.

Poslanik iz redova vladajuće DPK, Nait Hasani, koji je i član Odbora za javnu upravu, smatra da bi Albanci koji žive u Preševu, Bujanovcu i Medveđi trebalo da uživaju prava koja, kako kaže, imaju Srbi imaju na Kosovu.

Hasani je rekao, da su nakon posete članovima Komisije za javnu upravu u tim opštinama, informisani o svim zahtevima Albanaca, prenosi Zeri.info, među kojima je i pravo na dokumente tzv Kosova.

 

On je rekao da Albanci u pomenute tri opštine imaju mogućnost slobodnog kretanja, ali da ni posle 20 godina nemaju dokumenta Prištine.

Hasani je rekao da je zahtev Albanaca iz Preševa da treba da budu deo dijaloga Beograda i Prištine, ali je dodao da su to, kako je rekao, politička pitanja koja se teško mogu realizovati.

Poslanik najuticajnije opozicione DSK Arban Abraši zatražio je od poslanika da preduzmu korake kako bi Albancima u ove tri opštine u Srbiji pružili bezbednost i podršku.

- Danas, Vlada Kosova i relevantne institucije treba da se mobilišu za kratkoročni i dugoročni plan. I ova inicijativa, trebamo početi danas u Skupštini, pozivajući izvršnu vlast da ispuni svoje obaveze, kao i da ih prevaziđe uzimanjem novih sistematskih inicijativa, podržavajući konkretan plan koji nadilazi vladine mandate i politike. Danas moramo da napravimo konkretne mehanizme i projekte, kao i dugoročne planove sa ljudima koji su odgovorni za njihovu realizaciju kako bi poboljšali živote Albanaca u Preševskoj dolini, kao iu očuvanju njihovog nacionalnog identiteta - rekao je Abraši.

 

Poslanik iz opozicionog pokreta Samoopredeljenje, Ismailj Kurteši, tvrdi da su se životni uslovi za Albance koji žive u tim opštinama pogoršali.

Prema njegovim rečima, ako kosovske institucije i vlasti Albanije ne podrže Albance u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, oni će, kaže, napustiti tu teritoriju i da će "krivica za pražnjenje Doline u Srbiji pasti i na Kosovo".

- Tokom posete Komisije za obrazovanje u Bujanovcu i Medveđi, obavešteni smo o izazovima sa kojima se suočava preko 55 hiljada građana koji žive u Preševskoj dolini. Uslovi života Albanaca u dolini su se pogoršali u odnosu na pre četiri godine. Autentično obrazovanje u Preševskoj dolini ometaju institucije Srbije, a školske biblioteke su veoma siromašne - tvrdi on.

Kurteši se takođe pozvao na neke od zahteva Nacionalnog saveta Albanaca u tzv. "Preševskoj dolini", navodeći poštovanje referenduma iz 2002. godine i zahtev da pitanje Doline postane sastavni deo dijaloga sa Srbijom".

 

On tvrdi i da međunarodne institucije u Srbiji tolerišu, kako je kazao, "diskriminatorsku politiku prema Albancima u Preševu koja vodi etničkom čišćenju".

Dodao je da Albanci iz tzv. "Preševske doline" traže povećanje kvote za studente koji bi studirali na prištinskom univerzitetu.

Zamenik predsednika Socijaldemokratske inicijative, Albulena Balaj-Halimaj rekla je da je i da nakon otvaranja "Kancelarije ua Dolinu" u Vladi tzv. Kosova potrebno i tzv. Ministarstvo za Preševsku dolinu.

Tokom vanrednog zasedanja, ona je predložila i budžetsku liniju za "Preševsku dolinu".

Ana Brnabić

Printscreen