Priština
Tanjug/Antonio Russo
Priština

Tanjug/Antonio Russo

Priština, Foto: Tanjug/Antonio Russo

Univerzitetsko kliničko bolnički centar Kosova zatražio pomoć policije Kosova kako bi sprečio kontakt obolelih od kovida19 i članova njihovih porodica, piše RTK.

Kako navodi, problem je i ulazak drugih neovlašćenih lica na odeljenja gde se leče inficirane osobe.

Alternativni načini ulaska i izlaska

Valjbon Krasnići (Valbon Krasniqi), vršilac dužnosti direktora Univerzitetskog kliničkoog centra Kosova, za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da svi građani moraju da poštuju preporuke Vlade i nadležnih zdravstvenih institucija, posebno članovi porodica osoba inficiranih koronavirusom.

"Njima nije dozvoljeno da napuštaju svoje domove. Oni bi trebali da budu u samoizolaciji, jer su to slučajevi kontakta. Dakle, govorim o bliskim članovima porodice. Pre svega, oni ne bi trebali da napuštaju svoje domove", naglašava Krasnići.

Preporučujemo i:

Obezbeđenje je, navodi dalje, ovlašćeno da spreči njihov ulazak.

"Nažalost, ponekad postoje ljudi koji pronađu alternativni način da uđu na kliniku i izađu. Ima prostora da se unaprede stvari po ovom pitanju. Međutim, mislim da načelnici klinika preduzimaju sve mere kako bi se sprečila takva praksa", rekao je Krasnići.

"Članovi porodice su subjektivni kada insistiraju na tome. Žele da budu bliže porodici, to moramo da shvatimo. Ali institucije i sistem ne bi trebali da dozvole tako nešto. Mi, kao zdravstveni radnici, moramo ih uverimo da je takva komunikacija pogrešna jer postoji velikamogućnost da se infekcija proširi", naglašava Humoli.

Tri policijske patrole

Krasnići navodi da je zatražio i pomoć Policije Kosova.

"Zamolio sam načelnike (klinika) da primene pravila, da se ne dozvoli prisustvo članova porodice u bolničkim sobama. Pored toga, tražio sam formalno i pismeno pomoć Policije Kosova. Za Infektivnu kliniku je to važilo i ranije, ali sam isti zahtev uputio i za Kliniku za plućne bolesti, za Odeljenje intenzivne nege i Centar za sportsku medicinu, da policijske ekipe budu na raspolaganju 24 sata dnevno lekarskim ekipama. Sada imamo tri policijske patrole", rekao je Krasnići.

Da su ekipe Policije Kosova prisutne u krugu Univerzitetskog kliničkog centra Kosova u cilju sprečavanja pristupa neovlašćenim licima bolničkim odeljenjima gde se leče oboleli od kovid 19, potvrdio je za RSE i portparol kosovske policije Baki Keljani (Kelani).

"Policija Kosova na osnovu operativnih planova, a u cilju sprečavanja širenja virusa, sarađuje i koordiniše svoje aktivnosti, uključujući i pružanje pomoći drugim institucijama, kao što su zdravstvene institucije ili sanitarna policija", rekao je Keljani.

Do 14. jula na Kosovu je registrovano ukupno 5.118 slučajeva inficiranih korona virusom, zabeleženo je 108 smrtnih slučajeva, dok je izlečeno 2.370, što znači da je aktivnih2.640 slučajeva.