OVK
EPA
OVK

EPA

OVK, Foto: EPA

Lica koja dokažu da su lično pretrpela štetu, uključujući fizičku, mentalnu ili materijalnu štetu kao direktnu posledicu krivičnih dela navedenih u potvrđenoj optužnici mogu sada da se prijave da učestvuju u postupku, napominje se u saopštenju.

Nakon toga, sudija odlučuje da li lica koja su se prijavila mogu da dobiju proceduralni status žrtve koja učestvuje u postupku pred Specijalizovanim većima.

Žrtve koje učestvuju u postupcima pred Specijalizovanim većima će obrazovati jednu ili više grupa. Svaka od ovih grupa će učestvovati u postupku posredstvom advokata koji ima ulogu zastupnika žrtava. Zastupnik žrtava može prisustvovati sudskim sednicama, a tokom postupka redovno obaveštava žrtve o odvijanju postupka.

Zastupnik žrtava će tražiti da čuje stavove žrtava, saslušati njihove probleme i izneti ih pred nadležne sudije. Žrtve koje učestvuju u postupcima pred Specijalizovanim većima imaju određena prava, uključujući pravo da budu obaveštene, da im se prizna status žrtve, kao i da dobiju naknadu štete.

Tim povodom predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova rekla je da su Specijalizovana veća nadležna za teška krivična dela, uključujući zločine protiv čovečnosti i ratne zločine.

“Ako želimo da pravda bude zadovoljena, ne smemo zaboraviti one koji su propatili zbog tih zločina. U našem sudu, žrtve će imati priliku da učestvuju u sudskim postupcima i na taj način učestvuju u zadovoljenju pravde", navela je ona.

Sekretar suda Fidelma Donlon istakal je da su Specijalizovana veća Kosova rešena da omoguće žrtvama da učestvuju u postupcima, uz pomoć advokata koji zastupa žrtve.

“Služba za učešće žrtava Specijalizovanih veća će učiniti sve da pomogne žrtvama u popunjavanju prijava, koje će se zatim obrađivati na siguran i poverljiv način”, napomenula je ona.

Specijalizovani tužilac Džek Smit istakao je da je Neophodno da se čuju glasovi žrtava u postupcima koji će se voditi.

“Apelujem na sve koji su pretrpeli patnje usled krivičnih dela iz optužnice da se uključe u ovaj postupak,” naveo je Smit.