Vojska Kosova
AP/Visar Kryieziu
Vojska Kosova

AP/Visar Kryieziu

Vojska Kosova, Foto: AP/Visar Kryieziu

Albanci imaju plan da optuže Srbe na severu KiM za terorizam, te da ih na taj način očiste sa teritorije. Samo dan posle debakla Prištine u Interpolu više od 25 oklopnih vozila i džipova ROSU i oko 100 pripadnika ove specijalne jedinice upalo je na sever. Pod lažnom optužbom da imaju veze sa ubistvom Olivera Ivanovića, Albanci su krenuli u lov na Srbe. Glavna meta albanskih specijalaca bio je Željko Bojić, komandir operative KPS regiona Sever. Da je Bojić meta Prištine, još u maju je upozoravao Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Vojska Kosova

AP/Visar Kryieziu

Vojska Kosova, Foto: AP/Visar Kryieziu

U akciji koja je izvedena rano ujutru hapšenja nisu izostala, te su privedeni Rade Basara, pripadnik KPS koji je istraživao ubistvo Ivanovića, kao i Vasilije Bojić, sin komandira KPS.

Državni vrh Srbije zbog najnovije provokacije Prištine ima neprekidne konsultacije, a o akciji na severu Kosova su već obavešteni Brisel, Vašington, Moskva i Peking.

Najmoćnija žena Rusije se upravo sastala sa Vučićem! Amerikancima je na crnoj listi, a Srbima je dala čvrsto obećanje!

AUTOR: Informer/D.S. DATUM I VREME: 14.10.2019. 10:35 - 14.10.2019. 10:41 Pre 14 godina bila je na poziciji zamenika premijera Valentina Matijavenko, Foto: Printscreen Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije objavila je u maju 2007.

IGRANJE SA MIROM

Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, istakao je da ROSU želeli da uhapsi šefa operative KPS Željka Bojića, ali da su odveli njegovog sina Vasilija Bojića. Namera Prištine je, prema njegovim rečima, očigledna, žele da okrive Srbe za ubistvo Olivera Ivanovića.

- Više od 100 pripadnika specijalne jedinice ROSU, naoružanih do zuba, upali su jutros u 5.45 na sever KiM. U grad su ušli sa 25 vozila, dok je oko 40 vozila bilo na ulazu u grad. To je deo scenarija da se Srbi kriminalizuju, zastraše, da se pod pritiscima uvežu sa različitim zločinima koji su se desili na području KiM, uključujući i neka ubistva - rekao je Đurić.

Marko Đurić

Tanjug/Dimitrije Goll

Marko Đurić, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Đurić: To je deo scenarija da se Srbi kriminalizuju, zastraše, da se pod pritiscima uvežu sa različitim zločinima

Dodaje da upad jedinica ROSU ima veze sa tim što je Priština doživela poraz u Interpolu i da je reakcija stigla za manje od 24 sata.

- Ovaj upad je igranje sa mirom u južnoj srpskoj pokrajini jer se zna da su pripadnici ROSU sastavljeni od bivših pripadnika OVK. Srbija je spremna da zaštiti svoj narod na KiM u slučaju da se pokuša proterivanje, ubijanje. Predsednik Aleksandar Vučić je više puta govorio o tome, naveo je Đurić i podsetio da je Vučić 29. maja ove godine, posle tadašnjeg upada ROSU na sever, upozorio da se ovako nešto sprema i da će Željko Bojić i srpski policijski region biti meta Prištine.

Vojska Kosova

AP/Visar Kryieziu

Vojska Kosova, Foto: AP/Visar Kryieziu

Premetačina u stanu Bojića

Kosovska policija saopštila je da je uhapšen policajac u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, kao i još jedan osumnjičeni kod koga je pronađeno oružje, a prilikom nasilnog upada u stan Željka Bojića, jedinice ROSU izvršile su premetačinu, maltretirale njegove komšije, lomile vrata i nameštaj.

STALNO ZASTRAŠIVANJE

Direktor policije Vladimir Rebić rekao je da je srpska policija još tokom noći imala saznanja da će prištinske vlasti ući na sever Kosmeta, te ističe da je Beograd spreman da reaguje.

- Spremni smo da intervenišemo ukoliko bi došlo do egzodusa srpskog naroda, ali smo uvereni da međunarodna zajednica to neće dozvoliti - rekao je Rebić.

Rebić: Spremni smo da intervenišemo ukoliko bi došlo do egzodusa srpskog naroda

Milovan Drecun

Tanjug/Dragan Kujundžič

Milovan Drecun, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžič

On akciju albanskih specijalaca ocenjuje kao zastrašivanje i negativnu reakciju nakon četvrtog po redu poraza u Interpolu.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun ocenio je akciju ROSU kao predstavu za javnost nakon debakla u Interpolu i demonstraciju izrazite moći prema pripadnicima KPS srpske nacionalnosti. Drecun je rekao da je, prema njegovim saznanjima, jedan od uhapšenih radio na istragama prema šefu operative i dodao je da je moguć i napad u pravcu Zubinog Potoka.

- Ovo je nastavak političke priče u vezi sa Srpskom listom i njenom marginalizacijom. Da joj se uzmu mandati i da se dodele Srbima, koje bi prištinske vlasti želele u institucijama. Priština želi da izazove dalju destabilizaciju, inače ne bi upotrebljavala toliku silu. Beograd treba da se ponaša racionalno i hladne glave - zaključuje Drecun.

U maju situacija bila na ivici rata

Podsetimo, u maju ove godine u severnoj Kosovskoj Mitrovici oko šest sati ujutru začule su se sirene za uzbunu, kada su jedinice ROSU upale na teritoriju sve četiri srpske opštine, a tada je uhapšeno 28 ljudi, od čega 19 policajaca i devet građana.

Tom prilikom Vučić je naredio punu borbenu gotovost Vojske, a sada specijalci navodno imaju i nalog tužilaštva da upadnu u prostorije Srpske liste u "sklopu borbe protiv terorizma".

- Konačni cilj Prištine je hapšenje komandanta kosovske policije za sever KiM Željka Bojića. Sve što rade to je da zloupotrebe nešto i pokušaju da od Srbije naprave krivca - upozorio je Vučić u maju i dodao da Priština upadom na sever KiM i hapšenjem Srba primorava srpske policajce da budu "gori Albanci od Albanaca", što, kaže, oni neće biti.

BONUS VIDEO: VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!

 

Komentari (1)

firga

17.10.2019 00:42

sta koji moj rade kfor i euleks na kosovu.