Kosovo i Metohija
Wikipedia
Kosovo i Metohija

Wikipedia

Kosovo i Metohija, Foto: Wikipedia

Vest koju su prištinski mediji preneli juče, da će Francuska i Nemačka na sastanku u Berlinu 29. aprila predstaviti plan za sporazum Beograda i Prištine, a radi se o ideji dvostrukog suvereniteta, izazvao je polemike i stvorio opštu zabunu u javnosti.

PROČITAJ JOŠ:

Dok stručnjaci "lansiranje" ove ideje tumače kao pokušaj dve najuticajnije članice EU da vrate proces pod okrilje EU, bez obzira koja garnitura ubuduće bude na njenom čelu, javnost se pita šta to znači u praksi.

Sastanak koji su sazvali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, kom će prisustvovati Ana Brnabić i Aleksandar Vučić, kao i predstavnici privremenih institucija u Prištini, u medijima je najavljen kao susret radi "razmene ideja".

Predsednik Srbije rekao je da ih 29. aprila očekuju teški razgovori, ali da to nema nikakve veze sa bilo kakvim rešenjem Kosova.

Aleksandar Vučić

Tanjug/ Sava Radovanović

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

- Tamo nas ne čeka ništa dobro, odmah da znate i ne očekujem ništa dobro. Jedino očekujem početak zahteva za novi format, gde bi cilј trebalo da bude priznanje nezavisnosti, a da Srbija ne dobije ništa. Tražiće da uđemo u razgovore, a da Albanci ne ukinu takse - rekao je on, ali odbacio spekulacije da namerava na tom sastanku da potpiše priznanje nezavisnosti Kosova.

Inicijativa za aprilski samit je sigurno posledica činjenice da je na izmaku mandat postojećih institucija EU, koje su do sada vodile ceo proces i svojim činjenjem, odnosno nečinjenjem unele početnu konfuziju i dovele do toga da ceo proces može da isklizne iz okvira EU, objašnjava direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

PREPORUČUJEMO:

- Tim pre jer se na ovom terenu kao više nego jak igrač pojavila Amerika koja je dodatno doprinela postojećoj konfuziji, uvodeći u igru novu varijablu, a to je razgraničenje, koja se moze tumačiti "ovako ili onako". Međutim, ona se najčešće tumači u varijanti da je reč o razmeni teritorija, što je naišlo "na nož" kod pojedinih evropskih zemalja koje se boje domino efekta na Balkanu, pre svega Nemačke i Francuske - izjavio je.

Angela Merkel

AP Photo/Lefteris Pitarakis

Angela Merkel, Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis

- Po tim informacijama, suverenitet Srbije bi se odnosio na Srbe (ma sta to značilo ) kao i na srpske svetinje. Smatram da će ova ideja odmah naići "na nož", ne samo kod kosovske javnosti, nego i kod njihovih pregovarača, jer koliko znam situaciju, pristanak na podeljeni suverenitet bi tamo bio ravan izdaji - poručio je Popović.

On je objasnio da tvrdnje kako "postoji niz takvih slučajeva u svetu" ovde ne drže vodu, jer ne postoji nijedan koji bi se mogao u potpunosti uporediti sa kosovskim pitanjem.

- Imamo slučaj EU, gde su njene članice prenele deo svog suvereniteta na ovu evorpsku integraciju i slučaj Australije gde Engleska ima simboličan podeljeni suverenitet nad ovom zemljom, jer se na čelu države ne nalazi predsednik već britanska kraljica - rekao je Popović.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da Berlin i Pariz imaju paralelnu aktivnost sa Vašingtonom.

Emanuel Makron

AP/Philippe Wojazer

Emanuel Makron, Foto: AP/Philippe Wojazer

- Evidentno je da je EU potisnuta u drugi plan. Ove dve zemlje su za reformu Unije, koja bi trebalo da se okreće oko te osovine. Treba da vidimo da li su nešto iskoordinisali, ili će to biti njihova poslednja ponuda - rekao je Drecun i dodao da taj predlog još nije definisan.

Reagujući na navode prištinskih medija, Sergej Lavrov rekao je danas, posle sastanka sa ministrom inostranih poslova, Ivicom Dačićem, da Zapad, kad je priznavao nezakonito proglašenu nezavisnost Kosova, nije pominjao dvostruki suverenitet.

- Na Srbima je da donesu odluku. Što se tiče pritiska na Srbiju i zahteva da prizna nezavisnost Kosova, taj pritisak će se nastaviti. Pre svega SAD i aktuelna administracija obuzeti su težnjom da postignu što više spoljnopolitičkih uspeha za najkraće vreme do sledećih izbora - istakao je.

Kosovo

Tanjug/Kancelarija Vlade Srbije

Kosovo, Foto: Tanjug/Kancelarija Vlade Srbije

- To zahteva daleko više vremena nego da se postavljaju ultimatumi i da se traži da se oni smesta prihvate, ali to je jedini put ka stabilnom rešenju problema. Nažalost, naše zapadne kolege u principu smatraju da odlučuju o sudbini sveta i kolonijalni aspekti u mentalitetu su počeli da se ispoljavaju. Oni govore o izuzetnosti i o tome da upravo zapadna grupa zemalja ima prava da određuje ko je u pravu, a ko je kriv. Sve manje govore o međunarodnom pravu, a sve više o pravilima koje su oni izmislili i koje moraju da prihvate sve ostale zemlje, zaobilazeći SB UN i ignorišući same UN - upozorio je šef ruske diplomatije.

Ivica Dačić je objasnio da se taj predlog Merkelove očekuje, ali su u pitanju pretpostavke i da "ne zna da li to rešenje igde na svetu postoji, osim na tom papiru."