Domaćin: Papa Franja
Tanjug
Domaćin: Papa Franja

Tanjug

Domaćin: Papa Franja, Foto: Tanjug

 

* Srbija je protestovala Svetoj Stolici

* Ministarstvo kulture je pisalo Vatikanu povodom incidenta u Novom Brdu

* Prethodno su albanski biskupi održali misu na ostacima pravoslavnog hrama 

- Sveta Stolica će učiniti sve da se izbegnu bilo kakve napetosti koje mogu da načine štetu bogatoj hrišćanskoj tradiciji prisutnoj na Balkanu, kao i verskim slobodama neophodnim za miran i temeljan saživot - odgovor je koji je dobio ministar Vladan Vukosavljević iz Vatikana zbog dešavanja u Novom Brdu.

 

"KOSOVO JE SAMO POKUŠAJ..." Zaharova jednom rečenicom uništila sve koji priznaju lažnu državu! Od ovoga će se teško oporaviti!

Vukosavljević je 9. avgusta uputio pismo kardinalu Đanfranku Ravasiju, predsedavajućem u Papskom Savetu za kulturu, zbog održavanjem rimokatoličke mise na ostacima pravoslavnog hrama u Novom Brdu.

Noževi za klanje, kalaši, bombe...Spremali potpuni pokolj!

AUTOR: Alo/Tanjug/V.M. DATUM I VREME: 17.10.2019. 17:33 Jeziv prizor. Kosovska policija, Foto: AP/Bojan Slavković * Nova akcija kosovske policije * U Đakovici pronađena velika količina oružja * U arsenalu ima i hladnog oružja Zajedničkom akcijom pripadnika granične policije i drugih policijskih uprava u Ðakovici i okolini je danas zaplenjena znatna količina oružja i municije, kao i drugog hladnog oružja.

- Izražavamo zadovoljstvo korektnim i dobronamernim stavovima iznetim u odgovoru kardinala Ravasija, i ujedno se nadamo da će i ubuduće saradnja izmedu Srbije i Vatikana u oblasti kulture biti na dostignutom visokom nivou - navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Povodom služenja mise na ostacima crkve Svetog Nikole - katedrale Novog Brda Vukosavljević je pozvao Ravasija da pokrene inicijativu i preduzme korake kako "albanski katolički kler na teritoriji samoproglašene (i od naše dve države nepriznate) ''države Kosovo'' ne bi na taj način nepotrebno provocirao napetost i skrnavio verske i kulturno-istorijske spomenike srpskog naroda, čiji su nastanak, namena i tradicija u međunarodnoj stručnoj literaturi izdašno dokumentovani - saopštila je tada Pres-služba Ministarstva kulture i informisanja.

I KADRI IDE U HAG! Specijalni sud rešeta OVK, zakazano novo saslušanje!

Ministar je tada naveo da Srbija i Vatikan neguju naglašeno dobru saradnju i podsetio kardinala da je u 14. i 15. veku postojala crkva Santa Maria del Monte Nuovo za zapadne vernike čiji zapušteni ostaci i danas stoje neposredno "extra muros" na novobrdskim iskopinama i albanski vernici bi taj lokalitet mogli da urede i koriste po želji.

Njoj nudi mandat!

Aljbin Kurti je nakon mnogo godina na čelu Pokreta Samoopredeljenje uspeo da pobedi na izborima, ali ta pobeda je veoma tesna, sa 5-6 hiljada glasova više od Demokratskog saveza Kosova, i moguće je da Kurti ipak ne postane premijer, piše list Šćiptarja.

- Bogata tradicija hrišćanske kulture na Balkanu i u Srbiji može i treba da omogući i katoličkim i pravoslavnim vernicima da dostojanstveno obavljaju svoje obrede u sakralnim objektima koji predstavljaju izraz njihove vere i kulturnog nasleda - naveo je Vukosavljević u pismu Vatikanu. se pismu.

BONUS VIDEO: Beogradski Pobednik nikad bliže kameri! Dosad neviđeni detalji!