Aleksandar Vučić, Federika Mogerini i Hašim Tači
Twitter printscreen
Aleksandar Vučić, Federika Mogerini i Hašim Tači

Twitter printscreen

Aleksandar Vučić, Federika Mogerini i Hašim Tači, Foto: Twitter printscreen

* Albanski političari po svaku cenu žele da pregovore Beograda i Prištine vodi Vašington

*Milioni dati na lobiranje

* najveći problem imenovanje Žozepa Barela za komesara EU, označen kao prijatelj Srbije

Albanski političari dali su milione evra kako bi u upravljačku palicu u razgovorima Beograda i Priština ponovo preuzele SAD od EU i da novi komesar za spoljnju i bezbednosnu politiku, trenutni šef španske diplomatije, koji je oznaćen kao prijatelj Srbije Žozep Barel nema nikakvu ulogu, jer on radi u korist Srbije.

- Albanci, njihovi finansijeri, lobisti podigli su ogromnu mašineriju i ulažu nemilice kako bi izlobirali da Vašington bude taj koji će naslediti Federiko Mogerini, a ne španski šef diplomatije - otkriva izvor Espresa iz diplomatskih krugova.

Prema njegovim rečima Bedžet Pacoli, kao jedan od glavnih finansijera tzv Republike Kosovo rekao je da nema poverenja u čoveka koji je jasno i više puta izjavio da Srbija ima teritorijalni suverenitet na Kosovu.

 

- Žozep, naime je više puta odbio pokušaje iz Prištine da stupe u kontakt s njim, te se sada boje njegove uloge u EU. Zbog toga su dali ogromnu svotu novca, desetine miliona evra su u pitanju, kako bi izlobirali u EU i Vašingtonu da SAD budu te koje će voditi dijalog - kaže naš izvor.

Prema njegovim rečima na nedavnom sastanku u Prištini dogovoreno je i da kongresmen Eliot Engel pomogne Prištini u svojim namerama čak i kada je u pitanju lobiranje u EU.

Federika Mogerini, Ramuš Haradinaj

EU

Federika Mogerini, Ramuš Haradinaj, Foto: EU

 


- Dijalog Beograda i Prištine potpuno je zamro. To sada ide na ruku Srbiji, ali ne i Prištini. To su shvatili i Albanci. Amerika je s druge strane jasno rekla da nema ništa protiv da preuzme ulogu u dijalogu, a kao glavni čovek za to figurira Filip Riker. Ostaje da se vidi kako će na to reagovati Nemačka i Francuska, koje će svakako želeti još jednu priliku posle fijaska u parizu - kaže nam naš izvor.

Da je Amerika ozbiljnije krenula u rešavanje pitanja Kosova dokazuju i sve oštrije izjave njihovih zvaničnika, ali i diplomatske ofanzive na ovaj deo Balkana.

Bedžet Pacoli

EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Bedžet Pacoli, Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

 

Tako smo imali priliku da u veoma kratkom periodu vidimo posete Beogradu i Prištini dvojice veoma važnih ljudi iz Amerike, a to su Metju Palmer i Eliot Engel.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović poručila je danas da ne treba razmišljati o tome ko ima veći uticaj na dijalog Beograda i Prištine, već da je važno da svi pozovu Prištinu da ukine takse, kako bi se dijalog nastavio.

"Bitno je da svi aktivno učestvuju u tome, a nije sad samo pitanje toga da li je prevaga na strani EU, koja i dalje posreduje i olakšava dijalog i uloge SAD ili nekih drugih zainteresovanih aktera", rekla je Joksimović.

LAZANSKI BEZ DLAKE NA JEZIKU Šta nam to donosi Makron? Da nije možda NOVI SAVEZ?!

TAČI PISAO TRAMPU Poslao mu jezivu poruku u kojoj otkriva svoj ULTIMATIVNI CILJ! Pominje se i Srbija!

"ŠTA JOŠ TREBA DA SE DESI DA SHVATITE?" Priština i Tirana povukle potez koji vodi stvaranju Velike Albanije, Dačić grmeo zbog komentara kolega (FOTO)