OVK
arhiva
OVK

arhiva

OVK, Foto: arhiva

On je u uzjavi za Dojče vele na albanskom jeziku kazao da ne može da govori o ljudima koji se ispituju ili daju izjave Tužilaštvu, kao i da su u obavezi da čuvaju njihov identitet.

Pročitajte još:

Pred Tužilaštvom u Hagu do sada su ispitana dva bivša komandanta OVK, Rustem Mustafa Remi i Sami Ljuštaku zbog navoda u izveštaju specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o zločinima visokih oficira bivše OVK.

Trenutno u kancelariji Specijalnog tužilaštva zaduženog za ispitivanje radi 60 osoba, dok će se kapacitet kancelarije povećati na 75 osoba – istražitelja.

Preporučujemo i ovo:

Benet je rekao da je kosovsko tužilaštvo sa njima sarađivalo, ali je odbio da odgovori na pitanje hoće li biti obrnute saradnje, odnosno da Tužilaštvo u Hagu koje otkrije neko krivično delo koje ne potpada pod njegov mandat, predmet ustupi kosovskom tužilaštvu.

„To je hipotetičko pitanje“, odgovorio je Benet koji je poreklom Britanac, sa slovenačkim državljanstvom.

On je kazao da glavni tužilac Alan Tiger radi na pisanju optužnica i da je u Haškom tribunalu za bivšu Jugoslaviju radio na optužnicama u predmetima protiv Ratka Mladića i Slobodana Miloševića.

Benet je rekao da je potrebno da bude ispunjeno pet uslova kako bi bile podignute optužnce:

Dojče vele piše da tim istražilaca koji su radili na slučajevima iz Martijevog izveštaja iz 2011. godine nije uspeo da ispuni uslove ni za jednu optužnicu, te stoga to međunarodno telo i dalje ostaje bez vidljivog rezultata za javnost.

Albanci sa Kosova

EPA

Albanci sa Kosova, Foto: EPA

U Specijalnom tužilaštvu i Specijalnom sudu sa pratećim službama radi 170 osoba, koji se finansiraju iz sredstava koje obezbeđuje EU i SAD, uz podršku dodatnih donacija koje daju Norveška, Turska i Švajcarska.

Godišnji budžet iznosi 86 miliona evra, što je približno osmogodišnji budžet kosovskog tužilaštva.

Rad Specijalnog suda više podržavaju Albanci

Istraživanje koje je ostvareno u periodu maj-juni 2018. pokazuje da Albanci više od Srba podržavaju rad Specijalnog tužilaštva, kaže Angela Griep, rukovodilac sekcije za informisanje pri Specijalnom sudu u Hagu.

Među onima koji ne podržavaju sud, 35 odsto veruju da će sud doneti jednostrane presude, 25 odsto ne podržavaju jer ne veruju da će sud osuditi sve kriminalce, dok 24 odsto ne podržavaju jer veruju da se radi o igri međunarodne zajednice.

Opšta je ocena da Srbi nemaju poverenja u sud.

Prema Griep poseban problem je zaštita svedoka, što je bio slučaj i u procesima Haškog tribunala za zločine na prostorima bivše Jugoslavije.