Priština, Albanci, Kosovo
Tanjug
Priština, Albanci, Kosovo

Tanjug

Priština, Albanci, Kosovo , Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je jedna moćna evropska država tražila od Prištine da uvede takse na robu iz centralne Srbije. Vučić nije želeo da otkrije na koju zemlju misli, a kako pojedini mediji saznaju iz diplomatskih krugova, reč je o Nemačkoj!

Paralelno s tim, Francuska, sa Emanuelom Makronom na čelu, šalje ohrabrujuće poruke Srbiji i predsedniku Vučiću, a od Aljbina Kurtija, premijera tzv. nezavisnog Kosova, zahteva da hitno ukine takse. Na ovaj način, preko Srbije i suprotstavljenim stavovima, Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel bore za to ko će imati glavnu reč i poziciju lidera u EU, ocenjuju sagovornici lista.

TVRD STAV

Vučić kaže da je zahtev za uvođenje taksi imao za cilj da se Srbija navede na izlazak iz dijaloga sa Prištinom, koji je išao ka kompromisnom rešenju. - To je urađeno da bi Srbija rekla da izlazi iz dijaloga i da bi se srušio bilo kakav plan da Srbija nešto dobije. Ja to nisam odmah znao, sada sve to znam. U pitanju je jedna značajna i moćna sila - rekao je Vučić na TV Hepi.

Angela Merkel

EPA

Angela Merkel, Foto: EPA

Diplomata Zoran Milivojević kaže da se to uklapa sa tvrdim nemačkim stavom po pitanju KiM, a da Makron Francusku pokušava da nametne kao lidera, u odnosu na Nemačku.

IZMEĐU DVE VATRE

- Nemci ne prihvataju kompromis za KiM i taj stav Nemačke je za nas problematičan. Vučić govori da je mnogo teže razgovarati sa Nemačkom nego sa Amerikom, jer su Amerikanci sada daleko kooperativniji i fleksibilniji, smatraju da srpski interesi moraju da se uvaže. Nemačka se suprotstavlja toj američkoj inicijativi, a Markon nije ni na američkoj, ni na evropskoj strani, on je negde između. Francuska pokušava da se nametne kao lider, i to što Makron izjavljuje bliže je našim interesima i razlikuje se od tvrdog nemačkog stava. On shvata da se problem Kosova ne može rešiti bez Srbije i preko kolena - kaže Milivojević.

Aljbin Kurti

EPA

Aljbin Kurti, Foto: EPA

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić podseća i na najavljeno povlačenje Merkelove, ali i na konflikt koji ima sa Trampovom administracijom baš po pitanju Kosova. Srbija je tu, kaže, ne samo između dve vatre nego između više njih: - Pozicija Beograda je apsolutno nezahvalna jer je Srbija povodom Kosova uletela u razne rovove koji se kopaju. Ideju o razgraničenju je na neki način plasirala Trampova administracija, ali je najoštriji protivnik bila Nemačka, kao i većina Evropljana. Imajući u vidu prekookeanski konflikt Trampove administracije i Angele Merkel, mi smo tu uleteli na njihovu liniju vatre. Pored toga, tu je i odnos Pariz-Berlin i ambicija Makrona da Francuska kao jedina nuklearna sila EU preuzme vodeću ulogu, imajući u vidu najavljeno povlačenje Angele Merkel. U svemu tome, mi smo između više od dve vatre.

MAKRON TRAŽI OD EU DA VIŠE INVESTIRA U BALKAN

Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije kaže da je Makron svestan da EU nema dovoljno investicija na zapadnom Balkanu i da investicije nisu alternativa članstvu zemalja zapadnog Balkana u EU: - Poruka Makrona je da EU mora više da investira u zapadni Balkan jer tvrdi da su u Srbiji ruske i kineske investicije mnogo vidljivije. Članice dobijaju šest puta više novca od zemalja kandidata. Koliko god da Srbija imala velike stope rasta, ne može da stigne Rumuniju i Bugarsku, koje su u povoljnijem položaju.

Emanuel Makron

Tanjug/Dragan Kujundžić

Emanuel Makron, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

NI VIDOVNJACI NE ZNAJU KAD ĆE PRIŠTINA UKINUTI TAKSE

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je jasno da političari u Prištini ne donose odluke sami, već uz nečiju podršku. - Da je predsednik Vučić hteo da tačno kaže koja je to zemlja, on bi to rekao, ali mislim da nije potrebno mnogo asocijacija da se pogodi koja je to zemlja, s obzirom na to da je malo uticajnih zemalja u Evropi - rekao je Dačić.

Na pitanje da će Priština uskoro ukinuti takse, Dačić kaže da to "ni vidovnjaci ne mogu da kažu".

VUČIĆ MUDRO VODI POLITIKU

Milovan Jovanović, novinar i politički komentator, kaže da je Priština imala dozvolu za uvođenje taksa i od jednog dela američke administracije: - Sam Haradinaj je više puta isticao da je on američki vojnik i da kosovsku spoljnu politiku vode SAD. Naravno da su podršku za takse imali i od pojedinih država EU. Srbija i njen predsednik Vučić se vrlo mudro, pametno i odgovorno ponašaju sve vreme. EU i SAD govore da je Srbija faktor mira i stabilnosti regiona. Prvi put za 30 godina Kosovo dobija opomene i upozorenja od Vašingtona, dok se za Srbiju kaže da je konstruktivna i odgovorna.

Komentari (4)

Zoran

21.02.2020 08:57

Čudim se!!!Ko bi rekao Nemačka.Pa oni nam nikada ništa loše nisu uradili ,kroz našu vekovnu istoriju i trud za naš biološki opstanak.

Stojko

21.02.2020 10:11

Cetrnaeste svaba udario, cetres prve svaba udario, osamnaeste srbin nista nije naucio ali zato deventaeste svaba treci put udario.

hahaho

21.02.2020 12:09

Ovu vest vam doturio Tarot? Ili vidovita Zorka?

sara

21.02.2020 14:10

Nemačka je za vreme Hitlera htela ratom da zavlada svetom, a sada Nemačka na isti način hoće da zavlada Evropom i to pritiskom, pretnjama i ucenama!!!. Umesto da bude manja od mahovog zrna, zbog genocida koji je učinila, ona i dalje bez stida i skrupola radi to isto!!!.