Republika Palau, Palau
Profimedia
Republika Palau, Palau

Profimedia

Republika Palau, Palau, Foto: Profimedia

Dobra vest iz te magične države usledila je nakon niza od 12 zemlja koje su u 2018. godini podržale Beograd i međunarodno pravo, a to su Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Grenada, Komora, Burundi, Dominika, Sao Tome i Principe, Liebrija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.

Pročitajte još:

Iz Ministarstva spoljnih poslova najavljuju da će se tom nizu od 13 zemalja uskoro pridružiti još četiri.

Na tom arhipelagu od 200 ostrva smeštenih između Japana i Australije, samo osam je naseljeno. Na njima živi 21.000 ljudi, a godišnje ga poseti i osam puta više turista, zbog čega je glavni uslov za dobijanje vize overena zakletva kojim se svaki putnik odnedavno obavezuju da na ostrvu neće ostaviti nikave otiske osim onih koje će kiša i okean izbrisati.

Preporučujemo i ovo:

Palau je time postala prva zemlja koja je uvela zakletvu u zakon. Temelji se na dugogodišnjem naporu da se zaustavi preterano uništavanje i iskorištavanje prirodnih resursa. A kazna je do milion dolara.

Najbliži grad - glavni grad Filipina - Manila, od Palaua, koji je stekao nezavisnost 1994. godine udaljen je 1.675 kilometara.

Ostrva čije su krečnjačke i vulkanske stene prekrivene smaragdnim šumama koje poput želenih oblačića iskaču iz okeana, između ostalog ima i utočište za morske pse.

Neki izvori Palauance opisuju kao hedonističku naciju i tako objašnjavaju izveštaje UN da je četvrtina odraslih konzumirala marihuanu. Sledeći po toj statistici su Italijani i Amerikanci, koji s procentom od 14 odsto zaostaju za žitejlima Palaua.

Ono po čemu je Palau, ipak, najpoznatiji svakako su prirodne lepote, od kojih vam zastaje dah i tu mu nema "ravna" u svetu.

Avanturističko ronjenje uz koralne grebene, pretraživanje olupina brodova iz Drugog svetskog rata, istraživanje skrivene pećine i tunela, a pravu pustolovinu predstavlja jedinstven doživaljaj ronjenja.