Ramuš Haradinaj
Alo!/Ognjen Radošević
Ramuš Haradinaj

Alo!/Ognjen Radošević

Ramuš Haradinaj, Foto: Alo!/Ognjen Radošević

*Samozvani premijer nepriznatog Kosova podneo ostavku

*Dobio poziv za Hag

* Kako se ocenjuje, njegov tvrd stav vodio je u zamrznut konflikt

Očekuje se da će ostavka premijera privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaja odblokirati pregovore Beograda i Prištine, kao i da će takse biti privremeno suspendovane, s obzirom na to da su pregovori već duže vreme blokirani zbog uvođenja taksi na kojima je insistirao Haradinaj.

Haradinaju je iz svih centara moći sugerisano da takse suspenduje, a problem je bio i to što je on bio izričiti protivnik bilo kakve korekcije granica i kompromisa između Beograda i Prištine.

- Haradinaj se oteo kontroli, čak i kada je o Amerikancima reč. Apsolutno nije hteo da sluša ničije sugestije. Takav agresivan stav i potezi koji su usledili, Beograd i Prištinu su vodili u stanje zamrznutog konflikta, koji prate sporadični incidenti na terenu - kaže izvor iz diplomatskih krugova u Prištini.

ALBANCI SVETE HARADINAJA, NAPADNUT SRBIN! Kosovska policija DIVLJALA na Jarinju! Iživljavali se nad čovekom pred očima njegove majke i sestre!

On dodaje da je Haradinaj odbijao čak i razgovore sa predsednikom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem i predsednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem.

Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji

president-ksgov.net

Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji , Foto: president-ksgov.net

U Prištini se spekuliše ko je Haradinaju dao zeleno svetlo, a sa njim i garancije da takse i insistiranje na "celovitom, nezavisnom Kosovu" gura mesecima, a kako se ispostavilo i do svoje optužnice, koja je, sudeći po Haradinajevom ponašanju prilikom saopštavanja ostavke, bilo neprijatno iznenađenje i šok za njega.

VESELJI RAZBESNEO ALBANCE?! Haradinaj podneo ostavku, a njega samo jedno zanima! Evo šta mu se sada VRZMA PO GLAVI!

- Prema dostupnim podacima raznih službi, Haradinaj se oslanjao na Britance. To, međutim, ne znači i da su oni, mimo svih težnji Evrope i Amerike, agresivno insistirali na stavovima koje je Haradinaj propagirao - kaže diplomata iz Prištine.

BONUS VIDEO: Francuska povlači priznanje Kosova?