Prodavnica
Tanjug/Filip Krainčanić
Prodavnica

Tanjug/Filip Krainčanić

Prodavnica, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Kosovska rampa za robu iz centralne Srbije koja srpskoj privredi pravi štetu veću od 500 miliona evra, napravila je dobar posao susednim, ali i najrazvijenijim ekonomijama sveta.

Prema najnovijim podacima, južna pokrajina u februaru ove godine povećala uvoz za 13,4 odsto, odnosno za 27 miliona evra, u odnosu na februar 2018. godine, piše Blic.

Praktično, nabavke je najviše povećala iz Slovenije, koja je, u odnosu na pre godinu dana, firmama u južnoj pokrajini prodala robe za 9,3 miliona više, navodi list.

Na drugom mestu je Severna Makedonija, koja je u februaru na KiM plasirala sedam miliona evra robe više nego u istom periodu lane. Slede Albanija i Turska, odakle je južna pokrajina povećala nabavke za po oko 6 miliona evra.

OTKRIVENO ŠTA SE DESILO UOČI SAMITA U BERLINU Putin i Si pomrsili konce Merkelovoj i Makronu: Srbija je zaštićena, a vreme sada radi za nas!

Prodavnica Bežanija

Dejan Briza

Prodavnica, Foto: Dejan Briza

Interesantno je da peto i šesto mesto dele Nemačka i Kina. One su uvoz u južnu pokrajinu povećale za ukupno oko pet miliona evra. Znatno povećanje od oko 1,5 miliona evra zabeležila je i Hrvatska, a rast od oko 400.000 evra imale su i firme iz Crne Gore.

BIVŠI KOMANDANT OVK Kosnet: "Kakvu poruku šalje (tzv.) Kosovo svetu kada imenuje za svog ambasadora osuđenog ratnog zločinca"?

 

S druge strane, kupovina robe iz centralne Srbije istovremeno je smanjena za 98,4 odsto. Praktično, u februaru prošle godine firme iz centralne Srbije su u južnu pokrajinu prodale robe za 30,1 miliona evra, a godinu dana posle za minimalnih pola miliona evra, naveo je list.