Albanci sa Kosova
EPA
Albanci sa Kosova

EPA

Albanci sa Kosova, Foto: EPA

- To je jedna tvrda, jednostrana pozicija, a Albanci znaju da je ta platforma za Srbiju neprihvatljiva i da nema prostora za pregovore - rekao je Drecun.

Pročitajte još:

 

On je rekao da se može tumačiti da su Albanci krenuli s tvrdom platformom koju bi kroz dijalog promenili, ali je dodao da su zapravo stvorili sebi i alibi da čak i ako počnu pregovori, u svakom trenutku mogu da ih prekinu pod izgovorom da nemaju mandat.

Drecun kaže da Albanci stalno povlače poteze koji mogu da destabilizuju situaciju na severu pokrajine i idu putem zaoštravanja retorike.

- Oni su za mart najavili formalno ukidanje granice između Srbije i Albanije na području KiM, (albanski premiijer) Edi Rama otvoreno govori o tome da će se Kosovo i Albanija ujediniti, da se na tome radi - podsetio je Drecun.

Milovan Drecun

Tanjug/Dragan Kujundžič

Milovan Drecun, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžič

On je istakao da nakon usvajanja platforme u drugi plan odlaze takse na robu iz centralne Srbije i dodao da Albanci žele da svale svu krivicu na Srbe.

- Nijedan element nijednog sporazuma nisu ispunili, i to ne samo unazad dve-tri godine već od 2000. na ovamo - rekao je Čović i upitao zašto Amerikanci ne obuzdaju, kako je rekao, "svoje čedo" Kosovo.

 

Navodeći da ne treba plašiti građane, Čović kaže da Srbija mora mudro i pametno da izdrži pritiske i da ne naseda na provokacije, dodajući da su "Trepča" i Gazivode sledeći koraci Prištine, kojim bi mogla da provocira Beograd.

- Ne mislim da je laka situacija, ali je lakša od one 2000. godine, kada je srpska zajednica potpuno bila razbijena na KiM, pa smo morali da je konsolidujemo - rekao je Čović.