Trepča
Tanjug/ Zoran Žestić
Trepča

Tanjug/ Zoran Žestić

Trepča, Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

To, prema ranije usvojenom Statutu te kompanije, znači da su privremene prištinske institucije postale vlasnik 80 odsto, a zaposleni 20 odsto akcija tog kombinata.

Kako je preneo Kljan Kosova, to je potvrdio kosovski ministar za ekonomski razvoj, Valdrin Ljuka i ocenio da je to "istorijski trenutak" zato što su zaposleni postali vlasnici dela ovog preduzeća.

Pročitajte još:

"Historical Moment!...Čestitamo", napisao je Ljuka na svom fejsbuk profilu.

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji potpisao je u sredu odluku kojom je kombinat Trepča postao 100 odsto vlasništvo Kosova.

Prištinska vlada je predlog Statuta Trepče usvojila 30. maja prošle godine, koji je predviđao da taj nekadašnji jugogoslovenski gigant postaje akcionarsko društvo transformacijom poslovnih jedinica: "Trepča" - Stari trg, Kišnica i Novo Brdo, Kopaonik - Leposavić.

Trepča

Tanjug/ Zoran Žestić

Trepča, Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Zakon o Trepči, kojim kosovska vlada postaje vlasnik 80 odsto kombinata, usvojen je 7. oktobra 2016. u kosovskoj skupštini.

Četri dana kasnije Vlade Srbije je donela odluku kojom se poništava ovaj zakon, to jest, "sve pravne posledice akata i radnji" kosovskih institucija. Ustavni sud Kosova je, u međuvremenu, ovaj zakon proglasio ustavnim.