OVAJ ČOVEK ŽELI DA NAM UZME KOLEVKU Oteo je Kosmet Srbiji - ne mari za stav UN da Kosovo NIJE DRŽAVA!

To je ilustrovao primerom da se, kada u knjižari u SAD kupi geografsku kartu Srbije, ona u velikoj meri razlikuje od mape koju kupi u Beogradu

Priština
Priština, Foto: Tanjug Zoran Mirković

Granice između Srbije i Kosova, koje su za SAD dve suverene države, moraju biti jasne i trebalo bi da budu deo sveobuhvatnog sporazuma do kojeg treba da dođu Beograd i Priština, a koji ne može biti nametnut sa strane, izjavio je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

Skot je za televiziju Prva, upitan da li je razgraničenje moguće rešenje za kosovsko pitanje, rekao da smatra da se izrazu "demarkacija" daje preveliki značaj, da granice moraju biti jasne i da bi trebalo da budu deo sveobuhvatnog sproazuma koji će podrazumevati i, između ostalog, pitanje imovine, prava srpske zajednice, platni promet, nestala lica...

- Sve mora da bude na jednom mestu. Mora da dođe do opsežnog sporazuma u okviru kojeg se mora znati šta je moje, šta je vaše, gde je linija između Srbije i Kosova - rekao je Skot.

To je ilustrovao primerom da se, kada u knjižari u SAD kupi geografsku kartu Srbije, ona u velikoj meri razlikuje od mape koju kupi u Beogradu.

Upitan koja je mapa za njega tačna, Skot kaže da za SAD ta mapa ima u vidu granice koje je Kosovo imalo kao autonomna pokrajina, te dodao da suverene zemlje mogu da donose odluke o svojim granicama, a da su za SAD i Srbija i Kosovo suverene države.

Upitan kakav odgovor Beograd može da očekuje od američkog predsednika Donalda Trampa na pismo koje mu je uputio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Skot kaže da je odgovor već poznat jer se SAD zalaže za ukidanje taksi.

- Predsednik Tramp je u pismu Vučiću rekao da veruje da imamo priliku da dođemo do sporazuma i trebalo bi da je iskoristimo, bilo bi šteta da ona prođe - rekao je Skot.

Kajl Skot, ambasador SAD u Beogradu
Kajl Skot, ambasador SAD u Beogradu, Foto: Tanjug 

On je rekao da, prema njegovom mišljenju, sporazum mora da bude postignut direktno i ne može ga nametnuti spolja ni EU, ni SAD, Rusija ili neko drugi.

- To mora da dođe odavde, sporazum koji je trajan mora biti sporazum koji će biti sprovodiv, da nije samo na papiru već se može realizovati, koji pomaže bezbednosti u regionu i u tom pravcu ćemo delati, ali to ostavljamo pregovaračima - rekao je Skot.

Upitan da li SAD moze da "natera" bilo koju stranu da sednu za pregovarački sto, Skot je rekao da je u interesu Srbije i Kosova da se dođe do sporazuma i da bi dve strane trebalo da žele da se vrate i da misli da one to i žele.

Dodao je da se problem taksi koje je Priština uvela na proizvode iz Srbije mora prebroditi, nakon čega bi se radilo na sporazumu o normalizaciji.

Nema šumova u komunikaciji sa Vučićem

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot tvrdi da ne postoje šumovi u komunikaciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da su saglasni u većini pitanja.

- Predsednik Vučić govori fantastično engleski jezik, tako da nema nikakvog šuma, dobro se razumemo i kada govorim srpski. Ne slažemo se uvek, ali prijatelji ne moraju uvek da se slažu. Otvoreno razgovaramo čak i o stvarima o kojima se ne slažemo - rekao je Skot za TV Prva.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Odgovarajući na pitanje da li postoje "šumovi" na relaciji sa predsednikom Srbije on je rekao da se slažu u većini stvari kao što su podrška srpskom putu u EU, zatim važnost mira i stabilnosti u regionu, kao i da se dođe do kompromisa za kosovsko pitanje kako bi išli napred.

- Ponekad se ne slažemo o spoljnopolitičkim pitanjima. Želeo bih da Srbija više podržava neke spoljnopolitičke stavove EU, nego što je to bio slučaj u prošlosti. Mislim da je on opredeljen za istu stvar kao i ja - istakao je Skot.

Upitan o saradnji sa Vladom Srbije i kako je ocenjuje on je rekao da nije u školi i da ne želi nikom da daje ocene, ali da je zadovoljan saradnjom sa srpskim ministrima i da sa njima ima otvoren dijalog.

- Srbija je suverena i nezavisna zemlja i može da bira spoljnu politiku. Srbija je izabrala strateški cilj pridruživanje EU. To je cilj koje SAD podržavaju i žele da pomognu Srbiji na tom putu. Optimista sam što se tiče pravca kojim Srbija ide, želeo bih da napredak bude brži - poručio je Skot.

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Goca
  01/02/2019 - 17:27
  No pasaran, Mr. Kajli Skot!
 • Korisnik: Čarapan
  01/02/2019 - 15:18
  Skot je skot i to je to.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi