Priština
Tanjug Zoran Mirković
Priština

Tanjug Zoran Mirković

Priština, Foto: Tanjug Zoran Mirković

Granice između Srbije i Kosova, koje su za SAD dve suverene države, moraju biti jasne i trebalo bi da budu deo sveobuhvatnog sporazuma do kojeg treba da dođu Beograd i Priština, a koji ne može biti nametnut sa strane, izjavio je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

Pročitajte još:

Skot je za televiziju Prva, upitan da li je razgraničenje moguće rešenje za kosovsko pitanje, rekao da smatra da se izrazu "demarkacija" daje preveliki značaj, da granice moraju biti jasne i da bi trebalo da budu deo sveobuhvatnog sproazuma koji će podrazumevati i, između ostalog, pitanje imovine, prava srpske zajednice, platni promet, nestala lica...

Preporučujemo još:

- Sve mora da bude na jednom mestu. Mora da dođe do opsežnog sporazuma u okviru kojeg se mora znati šta je moje, šta je vaše, gde je linija između Srbije i Kosova - rekao je Skot.

To je ilustrovao primerom da se, kada u knjižari u SAD kupi geografsku kartu Srbije, ona u velikoj meri razlikuje od mape koju kupi u Beogradu.

Upitan koja je mapa za njega tačna, Skot kaže da za SAD ta mapa ima u vidu granice koje je Kosovo imalo kao autonomna pokrajina, te dodao da suverene zemlje mogu da donose odluke o svojim granicama, a da su za SAD i Srbija i Kosovo suverene države.

- Predsednik Tramp je u pismu Vučiću rekao da veruje da imamo priliku da dođemo do sporazuma i trebalo bi da je iskoristimo, bilo bi šteta da ona prođe - rekao je Skot.

Kajl Skot, ambasador SAD u Beogradu

Tanjug Nemanja Jovanović

Kajl Skot, ambasador SAD u Beogradu, Foto: Tanjug 

On je rekao da, prema njegovom mišljenju, sporazum mora da bude postignut direktno i ne može ga nametnuti spolja ni EU, ni SAD, Rusija ili neko drugi.

- To mora da dođe odavde, sporazum koji je trajan mora biti sporazum koji će biti sprovodiv, da nije samo na papiru već se može realizovati, koji pomaže bezbednosti u regionu i u tom pravcu ćemo delati, ali to ostavljamo pregovaračima - rekao je Skot.

Upitan da li SAD moze da "natera" bilo koju stranu da sednu za pregovarački sto, Skot je rekao da je u interesu Srbije i Kosova da se dođe do sporazuma i da bi dve strane trebalo da žele da se vrate i da misli da one to i žele.

Dodao je da se problem taksi koje je Priština uvela na proizvode iz Srbije mora prebroditi, nakon čega bi se radilo na sporazumu o normalizaciji.

Nema šumova u komunikaciji sa Vučićem

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot tvrdi da ne postoje šumovi u komunikaciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da su saglasni u većini pitanja.

- Predsednik Vučić govori fantastično engleski jezik, tako da nema nikakvog šuma, dobro se razumemo i kada govorim srpski. Ne slažemo se uvek, ali prijatelji ne moraju uvek da se slažu. Otvoreno razgovaramo čak i o stvarima o kojima se ne slažemo - rekao je Skot za TV Prva.

Aleksandar Vučić

Tanjug/Dimitrije Goll

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Odgovarajući na pitanje da li postoje "šumovi" na relaciji sa predsednikom Srbije on je rekao da se slažu u većini stvari kao što su podrška srpskom putu u EU, zatim važnost mira i stabilnosti u regionu, kao i da se dođe do kompromisa za kosovsko pitanje kako bi išli napred.

- Ponekad se ne slažemo o spoljnopolitičkim pitanjima. Želeo bih da Srbija više podržava neke spoljnopolitičke stavove EU, nego što je to bio slučaj u prošlosti. Mislim da je on opredeljen za istu stvar kao i ja - istakao je Skot.

Upitan o saradnji sa Vladom Srbije i kako je ocenjuje on je rekao da nije u školi i da ne želi nikom da daje ocene, ali da je zadovoljan saradnjom sa srpskim ministrima i da sa njima ima otvoren dijalog.

- Srbija je suverena i nezavisna zemlja i može da bira spoljnu politiku. Srbija je izabrala strateški cilj pridruživanje EU. To je cilj koje SAD podržavaju i žele da pomognu Srbiji na tom putu. Optimista sam što se tiče pravca kojim Srbija ide, želeo bih da napredak bude brži - poručio je Skot.

 

Komentari (2)

Čarapan

01.02.2019 15:18

Skot je skot i to je to.

Goca

01.02.2019 17:27

No pasaran, Mr. Kajli Skot!