Hašim Tači i Ramuš Haradinaj
Printskrin
Hašim Tači i Ramuš Haradinaj

Printskrin

Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, Foto: Printskrin

Vanredna sednica kosovske skupštine na kojoj će biti razmatrano njeno raspuštanje biće održana 22. avgusta, jednoglasno su odlučili šefovi poslaničkih grupa u Prištini. Ta sednica i raspuštanje skupštine trebalo bi da bude uvod u rasplet političke krize u južnoj pokrajini posle ostavke premijera privremenih institucija Ramuša Haradinaja zbog saslušanja u Hagu pred specijalnim tužiocem za ratne zločine OVK. Ipak, u naredne tri nedelje moguća su dva scenarija, jer treba sakupiti 81 glas u parlamentu.

Odavno je jasno da su u PAN ili ratnoj koaliciji, koja još uvek vlada Kosovom, pomešani uticaji.

PROČITAJ JOŠ:

Najjača partija te koalicije je Demokratska partija Kosova, čiji je lider Kardi Veselji, poznat kao "Gospodar Kosova", koji je se ujedno nalazi na čelu parlamenta u Prištini.

Inače, bivši lider ove partije je aktuelni predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači.

Kadri Veselji

Tanjug/Sava Radovanović

Kadri Veselji, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ipak, ova stranka nije dala premijera već Alijansa za budućnost Kosova - Ramuša Haradinaja.

Ovaj trijumvirat uz neke manje partije i manjine (Srpsku listu) vodio je Kosovo u proteklom periodu. Međutim, vrhunac komplikovanih odnosa i sukoba unutar pomenutog trijumvirata odigrao se zbog taksi na robu iz centralne Srbije i BiH, koji je paralisao proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Iako su takse uvedene na predlog Envera Hodžaja, zamenika premijera i istaknutog člana DPK, svu "slavu" u albanskom biračkom telu je pokupio Haradinaj. Izražavajući tvrd stav po tom pitanju, istučući da nema ukidanja taksi do Beograd ne prizna tzv. Kosovo, Haradinaju je značajno porasla popularnost, jer je prethodni rejting njegove stranke bio ispod cenzusa.

Ovako, on je ispao heroj i ozbiljno je pretio da ugrozi položaj svojih partnera iz vlasti. Tome u prilog ide i njegova ostavka na mesto premijera privremenih prištinskih institucija. Prištinski analitičari ocenili su taj Haradinajev potez kao "političku manipulaciju" i njegov pokušaj da ojača svoj položaj

Naime, on bi se iz Haga ponovo vratio neosuđen i kao pobednik.

Zato se Haradinaj snažno i zalaže da vanredni izbori na Kosovu budu održani što pre, kako bi kapitalizovao tu svoju popularnost.

Ipak, ostaje da se vidi Tači i njegovo umeće manipulacije na prištinskoj političkoj sceni, što nas dovodi do dve moguće opcije, koje se mogu odigrati u kosovskoj skupštini.

Džon Bolton

Tanjug/AP

Džon Bolton, Foto: Tanjug/AP

Jedna opcija je raspuštanje parlamaneta i vanredni izbori, dok je druga formiranje tehničke Vlade. I tu postoje dve mogućnosti.

Naime, za raspuštanje parlamenta je potrebno obezbediti da 81 poslanik (dvotrećinska većina) glasa za raspuštanje. Iako su se sve stranke saglasile da se ide na birališta, postoji sumnja u političkim krugovima u Prištini, da Tači može iskoristiti svoju moć i ubediti stranke i poslanike u suprotno.

Datumom raspuštanja Skupštine nezadovoljni su poslanici opozicionih stranaka. Iljlir Deda iz Alternative kaže da 22. avgust nije u skladu sa dosadašnjim izjavama političara: "što pre na izbore".

Aljbuljena Hadžiu iz Samoopredeljenja je na Fejsbuku napisala da je sednica zakazana dosta kasno uz obrazloženje da su Kosovu neophodni izbori što pre, ali i zbog mogućnosti da se partije upuste u trgovinu o tehničkoj vladi ili o novom mandataru bez održavanja izbora.

Inače, Tači je od Kadrija Veseljija, kao lidera aktuelne vladajuće koalicije, zatražio da predloži novog mandatara za Vladu Kosova, što je Veselji odbio, navodeći da su izbori neizbežni.

Kako kažu upućeni u dešavanja na prištinskoj političkoj sceni, dok “publika” gleda u Tačijev i Veseljijev "dupli pas", neće ni primetiti da vreme prolazi, Haradinaju će padati rejting, a imaće i prostora da dodatno izlobiraju za novu vladu.

Tu vladu činile bi Veseljiva (i Tačijeva) Demokratska partija Kosova sa 23 mandata, Socijaldemokratska partija Kosova sa 12 mandata, Socijaldemokratska inicijativa sa 8 mandata, Alijansa za novo Kosovo 2 mandata i 20 mandata manjine (10 mandata Srbi).

Iljir Meta

Tanjug/AP

Iljir Meta, Foto: Tanjug/AP

Druga opcija za formiranje vlade je da čine, dve najjače partije DPK i Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe, kome je pre nekoliko dana potvrđen predsednički mandat na čelu ove stranke, uz manjine.

Politički analitičar i profesor iz Prištine Enver Bitići kaže da neko ko računa na manipulaciju vremenom, koristi ovaj period da bi stvorio drugu vladajuću koaliciju.

- Prema odluci Predsedništva, Skupština Kosova biće raspuštena 22. avgusta. Barem se izveštava da je to dogovoreno između parlamentarnih grupa u Prištini. Skupština bi se takođe mogla sazvati 8. ili 14. i objaviti raspuštanje. Iako su sve parlamentarne grupe javno izjavile da žele da izađu na opšte izbore, nije postojao glavni razlog da se odlaganje skupštine odloži još dve nedelje. Izgleda da neko računa da manipuliše vremenom, da iskoristi taj period za formiranje druge vladajuće koalicije. Predsednik republike Hašim Tači je pokazao interesovanje za to, čemu favorizuje nova vlada koju on kontroliše - rekao je on.

Bitići smatra da Tači pokušava uveriti DSK da uđe u tehničku vladu.

- Pored Haradinaja, Kurtija i donekle Kadrija Veseljija, Tači kontroliše i sve ostale kosovske političke lidere. Na Kosovu nema političara koji je radio u vladama koje je vodio Hašim Tači, a da nije postao njegov sluga. Znao je manipulisati i hvatati svoje podređene. Tači najviše računa na rukovodstvo DSK. Ovo rukovodstvo je upravo potvrđen i teško je očekivati da preko noći proglasiti svoj otvoreni savez sa Tačijem. Ali je dalo neke znakove. Ima onih koji iz dana u dan kažu da je 'DSK stranka od državnog interesa'.

Ramuš Haradinaj

Gazeta Express printscreen

Ramuš Haradinaj, Foto: Gazeta Express printscreen

Praktično se ovaj simbolizam koristi kada se radi o pripremi kompromisa u vladi. Na čelnicima DPK jasno se vidi da praktično žele da pređu u vladu sa DSK. Ali oni se takođe plaše da će biračko telo biti strogo kažnjeno. Znajući ovu dilemu, Tači je očigledno naredio odlaganje datuma za raspuštanje parlamenta. Barem želi da proba u te dve nedelje, možda da ne nagovori Isa Mustafu da ga jednom odvede na premijerovu stolicu i da ga obrije, kao što se to dogodilo pre dve godine - rekao je Bitići za "Bota Sot".

Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je da odluka da se 22. avgusta u parlamentu Kosova raspravlja o raspuštanju Skupštine može biti politička igra za kupovinu vremena, ali i posledica unutrašnjih sukoba koji mogu rezultirati izborima.

- Kada se radi o Kosovu, tu ništa nije normalno, nit je Kosovo država, niti uređeni entitet, niti tu postoji adekvatna politička kultura. Tako da sve ovo može da bude i politička igra za kupovinu vremena, a može da bude i uistinu rezultat dubinskih unutrašnjih političkih sukoba na samom Kosovu, koji će rezultirati izborima - rekao je Anđelković za Kosovo Online.

Kaže da je teško reći da li se tu radi o igri, kako bi se blokirali pregovori do daljnjeg, ili pak "o stvarnom rasprostravanju albanske kosovske političke elite".

Kosovo

Dejan Briza

Kosovo, Foto: Dejan Briza

Politički analitičar Dušan Janjić kaže da će izbora na Kosovu biti i da su bili potrebni i ranije.

- Izbora će biti, tu nema nikave sumnje, a ako govorimo o potrebama za stabilizacijom političke scene Kosova, izbora je trebalo biti i ranije. Ali poznato je da međunarodna zajednica, a pre svega Amerikanci, nisu dozvoljavali te izbore pre svega čekajući Beograd - rekao je Janjić za Kosovo Online, komentarišući odluku Predsedništva Skupštine Kosova da se 22. avgusta održi sednica parlamenta na kojoj će se razgovarati o njenom raspuštanju.

Prema njegovim rečima ti izbori na Kosovu treba da reše osnovnu stvar “ko je ko u vladajućoj koaliciji na Kosovu”, jer su se tu pomešali uticaji.

Kaže da je Hašim Tači “sa pričom o razgraničenju izgubio, a porastao je uticaj Ramuša Haradinaja i zbog taksi i zbog onog nacionalističkog dela javnosti da on ide da brani Kosovo i na ovom novom sudu”.

Lazanski u jutarnjem progovorio o izdaji Krajine! U studiju nastao MUK, a onda pomenuo emotivnu vezu SVIMA ZNANOG SRPSKOG POLITIČARA i Kolinde...

AUTOR: Alo.rs/N.M./D.N. DATUM I VREME: 06.08.2019. 12:01 - 06.08.2019. 14:05 Novi ambasador Srbije u Rusiji i vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski bio je gost emisije Novo jutro na TV Pink kod voditelja Predraga Sarape. Miroslav Lazanski, Foto: Printscreen Tema emisije bila je zločinačka akcija "Oluja" i besramno slavljenje etničkog čišćenja u Hrvatskoj.

Osnovno je u suštini, podvukao je Janjić, da će ti izbori odlučiti ko je u vladajućoj koaliciji i da li će Tači i dalje da se bavi politikom.

On je objasnio da na Kosovu parlament bira predsednika, te da su svi pokušaji Tačija bili u pravcu da se odlože izbori i napravi neka nova premijerska varijanta podrške uz ocenu da su ti pokušaji propali “iz razloga što je Isa Mustafa pobedio na izborima za mesto predsednika Demokratskog saveza Kosova”.

Janjić navodi i da Mustafa ima neku ideju osvete i da će najverovatnije ići u koaliciju sa Samoopreljenjem Aljbina Kurtija, te se i postavlja pitanje ko će pobediti na tim izborima.

Podsećamo, pošto je datum sednice parlamenta o raspuštanju skupštine određen, izbori bi trebalo da budu održani 30-45 dana od 22. avgusta. Međutim, da je datum određivanja izbora u nadležnosti kosovskog predsednika.

BONUS VIDEO: