Tači na sudu
Printscreen/ EPA
Tači na sudu

Printscreen/ EPA

Tači na sudu, Foto: Printscreen/ EPA

Pred ovim sudom, koji je osnovan samo zbog monstruoznih zločina OVK, najpre se pojavio jedan od osnivača OVK, Jakup Krasnići, kojem je pročitana optužnica, a zatim je usledilo njegovo izjašnjavanje.

- Ne osećam se krivim niti odgovornim za bilo koju od optužbi. Nisam kriv. Sve što sam radio, bilo je sa zadovoljstvom. Bio sam portparol OVK, sve javno i transparentno, rekao je Krasnići.

Specijalno haško tužilaštvo Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija, Redžepa Seljimija i još devetoricu visokopozicioniranih pripadnika OVK tereti za zločinačko udruživanje protiv srpskih, albanskih i romskih civila koji nisu podržavali delovanje ove terorističke organizacije. Krasnići je kazao da nije reč o udruživanju radi zločina, već zbog slobode.

Preporučujemo:

- Mi smo se zajedno sa NATO, SAD i UN udružili, tako da mi možemo biti samo udruženi oslobodilački poduhvat. Kvalifikacijama kao što je „udruženi zločinački poduhvat“ vi vređate moju porodicu, kazao je Krasnići, zaboravljajući na stotine ubijenih srpskih porodica na KIM, hiljade proteranih, povređenih...

Komandant OVK Hašim Tači pred sudom u Hagu pojavio se juče posle podne. Sedeo je u sudnici i slušao optužnicu, a zatim je rekao da nije kriv.

- Razumeo sam optužnicu ali nisam kriv. Odbacujem celu optužnicu, rekao je on.

Vrh terorističke OVK optužen je pred sudom u Hagu za najmanje stotinu ubistava tokom izvođenja terorističkih i gerilskih akcija u Drenici i okolnim mestima. Takođe, osumnjičeni su da su stvarali logore u južnoj srpskoj pokrajni, ali i na severu Albanije, u kojima su mučili i ubijali civile. Kao dokaze za postojanje ozloglašenih logora, tužilaštvo poseduje snimke iz Lapušnika, kroz koji je prošlo najmanje 300 srpskih zarobljenika. Mnogi od njih su kasnije streljani, a njihove porodice ni danas ne znaju gde se nalaze posmrtni ostaci.

Optužnica protiv Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija detaljno na 63 strane opisuje zločine ove grupe koji su počinjeni u periodu od 1998. do 1999. godine.

- Ljudi su otimani iz svojih kuća, na ulicama i prebacivani u logore širom Kosova, gde su najteže zlostavljani, ponižavani, tučeni, ispitivani, a sa ciljem da se od njih izvuku priznanja da sarađuju sa srpskim vlastima, navodi se u optužnici.

Tužilac Džek Smit u optužnici Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija označava kao ključne ljude OVK, koji su komandovali svojim potčinjenima, kojima su naređivali kako da se ophode prema srpskim civilima. Srpski, romski i albanski zarobljenici, koje su pripadnici OVK protivpravno zarobljavali, zatvarani su u prostorijama bez dovoljno vazduha, grejanja, a često su bili i na kiši, po hladnoći.

- Bez dovoljno hrane, vode ili bilo kakve medicinske pomoći. Pritvarani su bez ikakvog obrazloženja, saslušavani, optuživani i mučeni ili ubijani. Posmrtni ostaci pojedinih zatvorenika su pronađeni, a za mnoge ne postoje informacije gde se nalaze, naveo je tužilac Džek Smit u svojoj optužnici.

Tužilaštvo je dalo i tabelarni prikaz broja žrtava po logorima. U tom delu može se videti da su se ozloglašeni logori OVK nalazili širom Kosova i Metohije i severa Albanije. 

Nude milione da se brane sa slobode

Kako „Alo!“ saznaje, pravni timovi optuženih komandanata OVK dogovorili su strategiju delovanja u ovom sudu. Jedan od dogovorenih poteza bio je i zahtev za puštanje na slobodu uz milionsku kauciju. To je najpre učinila advokatica Venkatesvari Alagendra, koja pred Specijalnim sudom za ratne zločine zastupa bivšeg portparola OVK Jakupa Krasnićija.

- Nameravamo da položimo depozit za njegovo prevremeno puštanje ili uslovno puštanje na slobodu što je pre moguće, navela je Alagendra, koja godinama zastupa porodicu Muamera el Gadafija, a posebno njegovog sina Saifa el Islama.

O Žutoj kući ni slovo

U optužnici, koju je potpisao tužilac Džek Smit, ni u jednoj rečenici ne spominje se ozloglašena Žuta kuća, u kojoj su vađeni organi koji su kasnije na crnom tržištu prodati širom sveta. O „Žutoj kući“ pisao je i Dik Marti, a njegov izveštaj pokrenuo je formiranje Specijalnog suda u Hagu za zločine OVK. Iako je upravo zbog toga osnovan, ovaj sud Tačiju, Veseljiju i ostalima ne sudi zbog vađenja i prodavanja bubrega, srca i drugih organa koji su vađeni iz tela srpskih civila.