Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg
Associated Press
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg

Associated Press

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, Foto: Associated Press

Postoji Briselski sporazum iz 2013. koji jasno predviđa da KBS ne može da uđe na Sever bez dozvole komandanta KFOR-a. Ovo sam jasno stavio do znanja u mom razgovoru sa Haradinajem, ponovio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, u izjavi za KTV.

Pročitajte još:

Stoltenberg je ovim odgovorio na jučerašnju izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, da je NATO-u predat novi operativni plan za celu zemlju, te da „nema više juga i severa“.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je juče da od Kosova očekuje da poštuje međunarodne sporazume, uključujući i briselske sporazume i podsetio da KBS ne može da vrši operacije na Severu bez prethodnog odobrenja NATO-a.

Ramuš Haradinaj

EPA/OLIVIER HOSLET

Ramuš Haradinaj, Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Na ovu izjavu reagovao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj, rekavši da je NATO-u predat novi protokol za operacije na Kosovu, „za celu zemlju – nema više juga i severa,“ preneo je juče Klan Kosova.

Dodao je da je Skupština Kosova dala vojsci mandat „u celoj zemlju, bez razlike“, prenosi Gazeta Express.

Preporučujemo još:

Upitan danas da prokomentariše Haradinajeve navode, Stolteberg je još jednom ponovio da na osnovu Briselskog sporazuma iz 2013. KBS ne može da uđe na Sever bez dozvole komandanta KFOR-a, i da je to jasno stavio do znanja u razgovoru sa kosovskim premijerom, Ramušem Haradinajem.

- Postoji Briselski sporazum iz 2013. koji jasno predviđa da KBS ne može na Sever bez dozvole komandanta KFOR-a. Ovo sam jasno stavio do znanja u mom razgovoru sa Haradinajem, i očekujem da se to poštuje - izjavio je Stoltenberg za KTV.