Miroslav Lajčak
AP Photo/Michael Sohn
Miroslav Lajčak

AP Photo/Michael Sohn

Miroslav Lajčak, Foto: AP Photo/Michael Sohn

Zemlje članice EU dogovorilie su se da Miroslav Lajčak bude imenovan za Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu, saznaje Tanjug u Briselu.

Diplomatski izvori navode da je zaokružen mandat Miroslava Lajčaka kao Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i regionalna pitanja.

"Njegov osnovni zadatak će biti posredovanje u dijalogu Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom EU", kažu u Briselu.

Navodi se da je među zemljama članicama bilo različitih predloga oko ”širine delovanja” novog Specijalog predstavnika.

Diplomatsiki izvori navode da je Hrvatska inistirala da se pored dijaloga Beograda i Prištine, EU Specijalni predstavnik bavi i regionom, odnosno situacijom u BiH na prvom mestu.

Druge zemlje članice ukazivale su na problem preklapanja mandata novog Specijalnog predstavnika sa poslom koji vrši komesar za proširenje.

Posle više izmena nacrta odluke, došlo je do dogovora da se novi Specijalni predstavnik EU bavi ”dijalogom Beograda i Prištine i drugim regionalnim pitanjima na Zapadnom Balkanu”.

Ubrzanim procedurama definisan je i budući budžet Specijalog predstavnika, a početno trajanje njegovog mandata je određeno na godinu dana odnosno do 31. marta 2021. godine.

U Evropskoj službi za spoljne poslove najavljuju da se "zaokruživanje paketa" o novom Specijalnom predstavnku očekuje u narednim danima, a njenovo zvanično imenovanje početkom aprila.

Bivšeg šefa diplomatije Slovačke na mesto EU Specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine predložio je šef diplomatije EU Žosep Borel.

Kako je reč o specijalnom predstavniku, a ne izaslaniku, oko njegovog mandata moraju da se slože sve države članice EU.