Ivica Dačić i Vljora Čitaku
Printscreen
Ivica Dačić i Vljora Čitaku, Foto: Printscreen

Diplomatska predstavnica Prištine u Njujorku Vljora Čitaku izjavila je da je po završetku sednice SB UN srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić vikao na nju i na prištinsku delegaciju i vređao ih.

- Posle današnjeg zasedanja SB UN, dok sam razgovarala sa delegacijama SAD i Velike Britanije, srpski ministar spoljnih poslova je došao do mene vičući i vređajući mene i kosovsku delegaciju - objavila je sinoć Čitaku na svom Tviter nalogu.

- Ti sa kojima sediš su vaši kolonizatori - citirala Čitaku Ivicu Dačića.

Na snimku koji je ispod tog komentara sama Čitaku objavila na Tviteru, vidi se da joj ministar Dačić sa nekoliko metara udaljenosti kaže: "ti, što sediš s njima su tvoji kolonizatori".

Taj Dačićev komentar odnosio se zapravo na govor Čitaku na sednici SB UN, a u kome je ona rekla da je u slučaju Srbije i tzv. Kosova reč o dekolonijalizaciji.

Dačić: Frapirala me laž Vljore Čitaku

Dačić je posle sednice SB UN da ga je frapirala ta laž Čitaku.

- Koliko neko treba da nema stida da u SB pred velikim kolonijalnim silama koje su imale svoje kolonije širom sveta, i pred afričkim, južnoameričkim i azijskim zemljama koje su se oslobađale od kolonijalizma koristite jedan takav izraz, a da vas nije sramota, to je čist bezobrazluk - rekao je Dačić za RTS.

On je pozvao Čitaku da dokaže da su albanski spomenici na Kosovu postojali u 13. i 14. veku.

- Kada mi donese jedan istorijski spomenik albanskog porekla iz 13. ili 14. veka sa Kosova. Kada pokaže jedan spomenik iz tog perioda, onda bih mogao da kažem da su Albanci tu bili u to vreme. Ali reći za Srbe da su kolonizatori, da su vladali a ne živeli na Kosovu, to je bezobrazluk - rekao je Dačić.