Aljbin Kurti
Facebook printescreen
Aljbin Kurti

Facebook printescreen

Aljbin Kurti, Foto: Facebook printescreen

„Prvi i najvažniji korak u formiranju buduće vlade jeste koalicija i dogovor Demokratskog saveza Kosova i našeg PS-a. Svestan sam da, ako imamo 12 ministarstava, bar jedan ministar mora biti iz srpske zajednice, ali naš ustav ne kaže da taj čovek mora da bude iz SL. Srpska lista nije srpska zajednica”, rekao je Kurti za Al Džaziru.

Govoreći o odnosu sa Srbijom, lider PS rekao je da princip reciprociteta smatra najboljim, što, prema njegovim rečima, znači da Srbija neće moći da uveze svoju robu na Kosovo, kao ni mnoge druge stvari, dok god nije spremna da takođe Kosovo može da izvozi robu u Srbiju i da se brine o Albancima u Srbiji, u Preševskoj dolini, jer, dodaje, „uglavnom i verovatno ima više Albanaca u Srbiji nego Srba na Kosovu”.

Kurti kaže i da princip reciprociteta jeste „konstruktivan standard za zdrave odnose dveju zemalja”, da želi mir, stabilnost, dobrosusedske odnose, kao i da će razmotriti i slučaj taksi prema Bosni.

INTERPOL KRŠI SVOJU REZOLUCIJU?! Prištinski lideri otpočeli taktiku! Upotrebiće ono najgore! Zbog Kosova gaze sva pravila - razlog zastrašujući!

HITNO UKLJUČENJE U PROGRAM TELEVIZIJE PINK Igor Simić se javio iz Prištine! Odluka je doneta, oni neće stati! (FOTO)

„Nikada nećemo staviti Srbiju i BiH u istu rečenicu, kao što je radila prošla vlada, jer, situacije su sasvim drugačije. Za nas Sarajevo nije ništa slično Beogradu”, rekao je Kurti.

Aljbin Kurti

Tanjug/AP

Aljbin Kurti, Foto: Tanjug/AP

On je odbacio ideju o podeli teritorije i istakao da je „status Kosova završena stvar” i da ne može biti kompromisa o statusu, teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

„Mi smo proglasili nezavisnost pre više od 11 godina u ovim granicama koje imamo danas i nećemo odustati od toga. Status Kosova je završena stvar i jedino ako postoje zahtevi o potrebama srpskog stanovništva na Kosovu, možemo da razgovaramo o tome. Ali, Beograd treba da prikaže zašto mu ni Ahtisarijev plan, koji je privilegovao srpsku zajednicu na Kosovu, nije dovoljan”, rekao je Kurti.

Kada je u pitanju Briselski dijalog, Kurti kaže da je prvo potreban „dijalog sa Briselom o dijalogu sa Srbijom”, jer se, kako je istakao, ne može dozvoliti još jedan neuspeh, a da se lično zalaže za dijalog na osnovu reciprociteta, sa jasnim i čvrstim principima, pod okriljem EU i SAD.

Putinov čovek u Beogradu, potpisan završni dokument!

AUTOR: Tanjug/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 14.10.2019. 20:53 - 14.10.2019. 21:03 Potpisnici, takođe, izražavaju opredeljenje za borbu protiv terorizma u svim njegovim oblicima, kao i protiv rasizma, ksenofobije, diskriminacije, fašizma i glorifikacije nacizma. * Đurić i Klimov potpisali Kalinjingradsku inicijativu * U pitanju je završni dokument nedavno održane međunarodne konferencije u posvećene evropskoj bezbednosti u 21.

„Ne želim da imamo scenario gde je međunarodna zajednica kao režiser koji isključuje razne glumce koji se nisu dobro ponašali. Ja kažem da dijalog treba da ima jasne i čvrste principe, pre nego što pričamo kakav će biti kraj tom dijalogu. Ja ne znam kakav će biti kraj. Dosadašnji dijalog od 2011. do 2017. proizveo je 33 dogovora između Kosova i Srbije. Mi ćemo u našoj vladi već u prvom mesecu razmotriti šta se zbivalo sa tim dogovorima - kakva je bila njihova implementacija i uticaj i na Kosovu i u Srbiji”, rekao je Kurti.

Bonus video

VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!