Kosovo, plakati
Tanjug/ Filip Krainčanić
Kosovo, plakati

Tanjug/ Filip Krainčanić

Kosovo, Foto: Tanjug/ Filip Krainčanić

Ovo pokazuje poslednje istraživanje Instituta za evropske poslove, sprovedeno od 8. do 14. marta ove godine, na reprezentativnom uzorku od 1.207 ispitanika na teme da li je Kosovo izgubljeno, učešće građana u unutrašnjem dijalogu, (ne)priznanje nezavisnosti Kosova, razgraničenje i referendum.

PROČITAJ JOŠ:

Da je Kosovo izgubljeno smatra 47 odsto građana, 12 odsto ne zna da se izjasni, a 41 odsto ima suprotno mišljenje.

Među onima koji smatraju da je Kosovo izgubljeno su u većem procentu ispitanici starosti od 30 do 60 godina, sa srednjim i visokim stepenom obrazovanja iz svih regiona - osim iz istočne i južne Srbije. Manje od polovine smatra da nije ostvarivo da Srbija opet ima punu kontrolu i suverenitet na Kosovu i to češće navode žene, stariji od 30 godina, ispitanici najmanje srednjeg stepena obrazovanja i stanovnici regiona Beograd.

Protest, Kosovo

Alo.rs

Protest, Kosovo, Foto: Alo.rs

Da je to ostvarivo veruje 36 odsto, dok 15 odsto ne zna odgovor. U unutrašnjem dijalogu o Kosovu nije učestvovalo 93 odsto ispitanika, četiri odsto ne zna, dok tri odsto ispitanih navodi da su učestvovali i među njima je nešto više muškaraca i ispitanika sa najmanje završenom srednjom školom.

Više od polovine ispitanika, 54 odsto, smatra da sadašnja vlada neće priznati nezavisnost Kosova i to većinom navode stariji od 60 godina, stanovnici regiona zapadna Srbija sa Šumadijom, dok sa porastom nivoa obrazovanja opada broj ispitanika koji smatraju da Vlada neće priznati nezavisnost Kosova.

PREPORUČUJEMO:

Da će Vlada priznati kosovsku nezavisnost veruje samo 27 odsto ispitanika, dok 19 odsto ne zna odgovor na ovo pitanje.

Nezavisnost Kosova u zamenu za brže učlanjenje Srbije u EU ne bi podržalo 78 odsto ispitanika, od kojih je više muškaraca, dok sa porastom godina starosti ispitanika ovaj broj raste.

Kosovsku nezavisnost podržalo bi 13 odsto učesnika u istraživanju, a devet odsto njih ne zna.

Kosovo

Tanjug/Kancelarija Vlade Srbije

Kosovo, Foto: Tanjug/Kancelarija Vlade Srbije

Šta podrazumeva ideja razgraničenja Srbije i Kosova ne zna 57 odsto ispitanika i ovaj odgovor češće navode žene i stanovnici istočne i južne Srbije, a sa porastom stepena obrazovanja opada broj ispitanika koji navode da ne razumeju ideju razgraničenja.

Pod idejom razgraničenja 29 odsto građana podrazumeva uspostavljanje granice, pri čemu bi sever Kosova pripao Srbiji, a Preševska dolina Kosovu, dok 14 odsto smatra da je to uspostavljanje granice u skladu sa trenutno postojećom administrativnom linijom.

Razgraničenje Srbije i Kosova ne podržava 41,8 odsto ispitanika i to su češće muškarci starosti od 30 do 44, kao i stanovnici svih regiona izuzev Vojvodine.

Razgraničenje podržava samo 24,5 odsto, među kojima je nešto više starijih od 60 godina i ispitanici iz regiona Vojvodine, petina građana navodi da je čula, ali da im nije jasno šta se podrazumeva pod razgraničenjem.

Kosovo

Tanjug/rade Prelić

Kosovo, Foto: Tanjug/rade Prelić

O ovom pitanju ne ume da se izjasni 9,9 odsto ispitanika, a 3,8 odsto nije ni čulo za tu ideju.

Ukoliko bi se referendum o nezavisnosti Kosova održao sutra, 74,5 odsto građana navodi da bi glasali protiv i to su u većoj meri muškarci, građani stariji od 45 godina i ispitanici sa osnovnom i srednjom školom. Za kosovsku nezavisnost izjasnilo bi se 6,2 odsto, 11 odsto ne bi izašlo na referendum, dok 8,3 nije umelo da se izjasni.

Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa istraživačkom kućom "Ninamedia".

Vučić: Dijalog kad se ukinu takse

Predsednik Aleksandar Vučić ponovio je da je Priština u obavezi da ukine takse na srpsku robu, po CEFTA sporazumu i Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ali pre svega zbog toga što su slobodan protok robe, usluga, kapitala i ljudi vitalna, ključna vrednost naprednog, prosperitetnog sveta.

- Kada to budu razumeli - mi smo za dijalog spremni - rekao je Vučić novinarima u Golupcu. Upitan da prokomentariše poziv Evropskog parlamenta da se ukinu vize za građane Kosova i da li bi to možda moglo dovesti do ukidanja taksa, Vučić je primetio da se Srbi raduju tome, ali ne zato što bi to, možda, dovelo do ukidanja taksa, već zato što "gledaju samo koliko će Albanaca da napusti Kosovo".

Vučić je govorio i o protestima, za koje je rekao da je "važno da radi svoj posao", da se sa poštovanjem osvrće na protest svakog građanina, ali da ne može sa poštovanjem da se osvrće prema Đilasu, Jeremiću i Obradoviću.

"To nikada neću činiti. To je moje pravo i ne mogu da budem licemer i lažov i kažem da imaju ideje. Oni nemaju nijednu ideju", rekao je Vučić.