Aleksandar Vučić i Angela Merkel
Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić i Angela Merkel

Predsedništvo Srbije

Aleksandar Vučić i Angela Merkel, Foto: Predsedništvo Srbije

Njih dvojica u Beograd dolaze posle posete Prištini, a večeras ili sutra imaće sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi pokušali da spuste tenzije između Beograda i Prištine.

Pročitajte još:

- Ovaj sastanak je odlučujući kada govorimo o budućnosti dijaloga i odnosa dve strane - kaže izvor iz diplomatskih krugova.

Heker i Litenberg su trenutno u Prištini, ali zavnične najave njihovog dolaska u Beograd još uvek nema.

Preporučujemo i ovo:

Iz kabineta predsednika Vučića još uvek nije stigla potvrda o sastanku.

Nemačka slovi za jednu od najvažnijijih karika u rešavanju kosovskog čvora, tim pre jer je premijer lažne države Ramuš Haradinaj njihov pulen.

Berlin je, podsetimo, u više navrata javno pozvao Vladu u Prištini da povuče takse od sto odsto na robu iz Srbije i BiH.

Ipak Nemačka, zapravo, direktno podržava kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, prenosi sajt Demostat pozivajući se na zapadne diplomatske izvore.

Ramuš Haradinaj

AP Photo/Visar Kryeziu

Ramuš Haradinaj, Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

- Haradinaj i Nemci... insistiraju na očuvanju celovitosti Kosova, za razliku od Sjedinjenih Američkih Država. U tom kontekstu, nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da nema promene granica na Balkanu, što je umnogome izazvano strahovanjima da bi se korekcijom granica Kosova otvorila Pandorina kutija za ostatak ovog regiona, odnosno da bi istim putem krenuli i Srbi i Hrvati u BiH i Albanci u Severnoj Makedoniji - citira sajt neimenovanog diplomatu.

Iako uživa podršku Nemačke, pozicija Ramuša Haradinaja na "kormilu" kosovske vlade smatra se vrlo "nestabilnom i nesigurnom", s obzirom da Amerika, koja je najvažniji saveznik Prištine na Zapadu, insistira na ukidanju taksi, što je ovog vikenda tokom boravka na Kosovu ponovio i podsekretar SAD za politička pitanja Dejvid Hejl, ocenjuje se u tekstu.

 

Komentari (2)

Viktor

11.03.2019 15:53

Mora se stati na put Prištini, njihova bahatost prevazilazi svaku meru.

Svetigora

11.03.2019 19:31

Nemačka i želi da se otvori Pandorina kutija. Njoj odgovara trusno balkansko tlo.