Glavešine OVK
Printscreen/Youtube

 

Glavešine OVK

Printscreen/Youtube

Glavešine OVK , Foto: Printscreen/Youtube

Šumski inspektor Nazmi Rustemi (63), čije je beživotno telo pronađeno pre mesec dana kod jezera Badovac u blizini Prištine, najnovija je žrtva među zaštićenim svedocima ili svedocima saradnicima za zločine takozvane oslobodilačke vojske Kosova.

Umesto prvih optužnica Specijalnog suda za zločine OVK pojavila se, nažalost, nova žrtva među zaštićenim svedocima ili svedocima saradnicima u ovom procesu. Kako prenose prištinski mediji, Rustemi je bio zaštićeni svedok Specijalnog tužilaštva pri Specijalnom sudu za procesuiranje zločina pripadnika bivše OVK. Iako se u početku smatralo da je njegova smrt povezana sa profesijom koju je obavljao dugi niz godina u opštini Priština, njegova supruga Eljmaze Rustemi tvrdi da je ubijen zbog statusa zaštićenog svedoka.

- Rekao je da ima poziv Euleksa i otišao je, kada se vratio, rekao je to je dobar posao i ništa drugo - rekla je Rustemijeva supruga.

Rustemijeva udovica je jedna od retkih koja se na Kosmetu usudila da javno kaže da je njena bliska osoba, suprug sa kojim je decenijama bila u braku, ubijen zato što je trebalo da svedoči o zločinima OVK, čiji pripadnici su ga oteli pre više od 20 godina.

Članovi porodice ističu da je i tokom sukoba na Kosovu Rustemi bio talac OVK. Eljmaze Rustemi je navela da je Nazmi, tri meseca pre nego što je njegovo telo nađeno, uveče 18. decembra prošle godine, dao iskaz tužilaštvu i da je dobio status zaštićenog svedoka.

Rustemijeva udovica navela je da je on radio kao šumarski inspektor u opštini Priština, kao i da je i ranije imao problema.

- Kola su mu zapalili pre tri godine u dvorištu, sada su ga skroz uzeli - rekla je Eljmaze Rustemi za prištinske medije.

Ona je od istražitelja zatražila da razjasne ubistvo njenog supruga, i to u najkraćem mogućem roku.

- Istraga ide vrlo polako, do sada nismo dobili nikakve informacije. Voleli bismo da saznamo šta se desilo i ko ga je ubio. Znam da moj suprug nije imao nikakvih sukoba, a država treba da ustanovi ko ga je ubio - izjavila je Nazmijeva supruga.