Kadri Veseli
Tanjug/Sava Radovanović
Kadri Veseli

Tanjug/Sava Radovanović

Kadri Veseli, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

„Predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, poslao je pismo Kongresu SAD, o zločinima i genocidu koji je Srbija počinila na Kosovu tokom poslednjeg rata 1998-1999. godine“, javio je kanal na srpskom jeziku Radio televizije Kosovo, objavljujući ovo pismo. Vest o ovom pismu koje će biti upućeno „prijateljskim zemljama“ po prvi put se pojavila neposredno pre vesti prištinskog portala Gazeta Express da se navodno očekuje podizanje optužnica protiv samog Veseljija i Tačija upravo za ubistvo Albanaca posle rata.

Pismo je prvo poslato predsedavajućoj Predstavničkog doma (Kongresa), Nensiji Polos i predsedniku Odbora za spoljne poslove Američkog kongresa, Eliotu Engelu.

Pročitajte još:

 

U ovom pismu koje će biti poslato svim parlamentima zemalja – kako se navodi prijatlejima Kosova, kao i Evropskom parlamentu, predsednik Skupštine Kadri Veselji „pomenuo je brojne masakre i brojne zločine koje je Srbija počinila na Kosovu“, navodi RTK2.

Najzad, civilne žrtve broje 8.661 Albanaca, 1.797 Srba i 447 Roma, Bošnjaka i drugih nealbanaca. Sve preostale žrtve registrovane su kao borci.

„Međunarodno je poznato da su u brutalnom režimu Slobodana Miloševića Albanci na Kosovu bili žrtve i meta sistematskog nasilja. Prema tome, oko milion Kosovara, više od polovine stanovništva, bili su primorani da napuste Kosovo, a pola miliona bilo je raseljeno unutar zemlje. Ukupno, oko 90% albanskog stanovništva postali su izbeglice ili raseljena lica; 13,535 je ubijeno. Među njima je bilo 1230 dece, uključujući bebe i drugu malu decu”, navedeno je između ostalog u pismu Veselija.

Kadri Veselji

EPA/Valdrin Xhemaj

Kadri Veselji, Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

On je takođe pomenuo nerešenu sudbinu hiljade nestalih osoba.

„Tokom deset godina postojanja, Kosovo je pokazalo da je mirna zemlja i da aktivno traži pozitivne odnose sa svim susedima, uključujući i Srbiju. Međutim, moram reći da treba učiniti mnogo da bi se omogućilo poboljšanje, a deo pobošljanja je i prihvatanje istine“, navodi se u Veseljijevom pismu.

Veselji je ovim pismom pozvao sve zemlje da donesu rezoluciju kojom se potvrđuje istina o srpskim zločinima na Kosovu.

Pročitajte i ovo:

 

„U ime Skupštine Kosova, želeo bih da pozovem Vas i Vaše kolege da omogućite formalno priznanje istorijske nepravde koja je učinjena protiv mog naroda. To se može učiniti kroz rezoluciju kojom se pokazuju i osuđuju zločini protiv čovečnosti koji su se dogodili na Kosovu“, kaže se u Veselijevom pismu.

Ovo nije jedina inicijativa sa sličnim ciljem. Kosovska skupštine je nedavno usvojila predlog o osnivanju ad hoc komisije za osudu „ratnih zločina koje je počinila srpska država prema stanovništvu Kosova“, ova komisija biće zadužena za izradu rezolucije na osnovu koje će biti pripremljene zakonodavne izmene usmerene prema „kažnjavanju poricanja zločina Srbije i genocida“.

Do ovih inicijativa došlo je nakon što su Vesna Mikić, bivša zamenica kosovskog ministra pravde i Ivan Todosijević, bivši ministar administracije i lokalne samouprave razrešeni dužnosti u kosovskoj vladi zbog izjava o NATO bombardovanju i slučaju Račak.

Komentari (4)

srbo

21.04.2019 14:49

bice opet i zadnji put!!!!

Nikica

21.04.2019 18:16

Sramno, a na celu njihove drzave ratni zlocinac.

Nedeljko

21.04.2019 18:23

Priština nije ispunila ni jednu jedinu tačku Briselskog sporazuma, mogli bi prvo da se pozabave međunarodnim pravom a ne međunarodnom poštom.

Kanjon

21.04.2019 21:08

Treba i Srbija da pošalje pismo sa podacima o njihovom genocidu nad nama. Nikad im nije dosta krvi i nasilja, uživaju u tome.