Aljbin Kurti
AP
Aljbin Kurti

AP

Aljbin Kurti, Foto: AP

Nekadašnji takozvani ministar za evropske integracije i savetnik bivšeg predvodnika terorista Hašima Tačija, Bekim Čolaku, izjavio je da je dijalog Beograda i Prištine politički proces koji je nametnula međunarodna zajednica, i da će se pitanjem dijaloga baviti svaka vlada do konačnog sporazuma.

- Dijalog nije izmislila takozvana vlada Kosmeta ili nešto što je izmislila ili nametnula Srbija. To je tražila međunarodna zajednica, tačnije Generalna skupština Ujedinjenih nacija, odmah nakon odluke Međunarodnog suda pravde po pitanju kojim se Srbija tada pozabavila u vezi sa legitimitetom proglašenja nezavisnosti Kosmeta - rekao je Čolaku.

Istakao je da je dijalog "predstavlja teret koji će nositi svaka kosovska vlada dok se ne postigne konačni sporazum o punoj normalizaciji odnosa".

- Kurtijeva takozvana vlada je izjavila da dijalog nije prioritet, ali da li će to biti prioritet, videćemo tokom narednih nedelja. Ako se dijalog ne nastavi u roku od šest meseci, takozvana vlada će dokazati da dijalogu ne daje prioritet. Koliko god pritiskali, ovo je pitanje koje će opet zahtevati pažnju vlade i svih institucija. Ne mislim da za Kosmet, niti za Srbiju, ne postoji bilo koje drugo važnije sredstvo na raspolaganju kojim bi se rešili problemi i otvorila nova pitanja između dve zemlje, vezano za napredak u evroatlantskim integracijama, posebno za Kosmet - rekao je Čolaku.

Naglasio je da ne postoji drugi mehanizam koji bi zamenio dijalog.

- Nije stvar u željama premijera, vlade ili parlamenta, ali samo će vreme pokazati koliko će biti otporan na to, ne sumnjam da će ga snažno nametnuti međunarodna zajednica - zaključio je Čolaku.