Bekim Bljakaj
printskrin youtube
Bekim Bljakaj

printskrin youtube

Bekim Bljakaj , Foto: printskrin youtube

Bljakaj napominje da je najveća barijera za podnošenje tužbe za genocid Međunarodnom sudu pravde biti što Kosovo još uvek nije član Ujedinjenih nacija.

"Unazad deset godina imamo ovakve izjave, ali kako trenutno stoje stvari Kosovo neće moći legalno da podnese nikakvu tužbu zbog toga što nije članica Ujedinjenih nacija. Ono što je takođe bitno je da do sada nismo videli nikakve konkretne radnje nadležnih institucija na pripremi takve moguće tužbe. I dalje to ostaje samo na nivou izjava, da li je to za dnevne političke svrhe ili će ova vlada ozbiljno početi da radi na tome ostaje da se vidi", istakao je Bljakaj.

On ukazuje na složenost ovog postupka, naročito zbog toga što je nakon 22 godine teško pronaći dokaze kojima će Vlada Kosova potkrepiti tužbu za navodni genocid Srbije.

Bljakaj takođe navodi i to da bi Međunarodni tribunal za bivšu Jugoslaviju sigurno pokrenuo optužnice za genocid na Kosovu da je bilo osnova za to.

"Ja sam skeptičan, vrlo je teško da se dokaže genocid. Prvo mora da se dokaže da je postojala namera, do sada niti u jednom predmetu za srpske zvaničnike u Haškom tribunalu te optužnice nisu obuhvatile genocid samo zločine protiv čovečnosti i ratne zločine. Ukoliko Haški tribunal nije pokrenuo optužnice za genocid, onda ne znam da li bi neki drugi sud mogao to da dokaže", kazao je Bljakaj.

Tužba Kosova za genocid protiv Srbije neće imati puno smisla dok se ne okonča dijalog napominje Bljakaj i dodaje da će do tada verovatno sve ostati na izjavama.

"Eksperti kažu da neka druga država može u ime Kosova da podnese tužbu, ali postoji druga opcija, da se vidi koji će biti epilog dijaloga, da se nađe rešenje, da dođe do međusobnog priznanja i tek onda bi Kosovo moglo da pokrene tužbu", zaključuje Bljakaj.