Vojska Kosova
AP/Visar Kryieziu
Vojska Kosova

AP/Visar Kryieziu

Vojska Kosova, Foto: AP/Visar Kryieziu

Problem nije moguće rešiti na način na koji to čini Federika Mogerini, tvrdi Suroi, što, kako je rekao, potvrđuje i činjenica da su "Srbija i Kosovo nakon 17 godina pregovora postigli sporazum o ’sakrivanju tablica‘ koji nije zaživeo, jer MUP nije raspisao tender za stikere, kojim bi se na prelazima na vozilima prekrivala državna obeležja".

PROČITAJ JOŠ:

Uveren je da bi interes Kosova trebalo da bude Srbija kao jaka i bogata država, država radosnih ljudi, kojoj je otvoren put ka transformaciji.

"Ako je Srbija ratno raspoložena, to nije problem samo za nju, za nas, već i za ceo region", rekao je Suroi i dodao da bi i Srbija trebalo tako isto da razmišlja kad je reč o Kosovu.

Vojska Kosova

AP/Visar Kryieziu

Vojska Kosova, Foto: AP/Visar Kryieziu

"Zato, zamislite da Srbija želi ’Folksvagen‘ i da je podržavaju svi u regionu… da ’Folksvagen‘ koristi sve naše resurse… da se barem jedan deo proizvodi na Kosovu, to bi bilo rešenje", rekao je Suroi na skupu "Nova paradigma za Kosovo i Srbiju" u organizaciji Foruma za etničke odnose.

On je dodao i da "Folksvagen" sigurno neće doći tamo gde postoje granice i gde konflikt nije završen.

"Model "Folksvagena" je suprotan onome koji sprovodi Mogerinijeva i koji ne daje rešenja", rekao je Suroi i podsetio da bi isto tako trebalo gledati i na "Trepču" i na Gazivode.

PREPORUČUJEMO:

Po rečima ovog analitičara, obe strane moraju misliti na ulaganja, na zapošljavanja, jer tako vodi put do pomirenja.

Suroi je dodao da je isto i sa vojskom i oružanim snagama, te da će za 10 godina srpska i kosovska vojska biti u istim mirovnim misijama, a da će srpska zbog više iskustva komandovati kosovskom.

Vojska Kosova

AP/Visar Kryieziu

Vojska Kosova, Foto: AP/Visar Kryieziu

On je upitao i zašto se uz pojam "postizanje mira" vezuju reči kompromis, bolno, pakleno teško, a ne lepa budućnost…

Prištinski publicista je na skupu govorio i o ideji razgraničenja koja je, po njegovoj oceni, "suluda".

"Tu bismo mogli da kažemo veća dara nego mera, a to nije moguće", rekao je Suroi i dodao da svaka priča o podeli budi klik u glavama ljudi da će se desiti nešto loše, što smo doživeli raspadom SFRJ.

Takođe, naveo je da "srpski mit" ne bi bio održiv ako bi Srbija dobila samo Leposavić i Zubin Potok.

Suroi je na skupu u Beogradu govorio na srpskom, kako je rekao, jedom od tri zvanična jezika na Kosovu, a i zato što albanski još nije u fazi "govori albanski, da te ceo svet razume", te upozorio da dva naroda i dalje govore jezikom nedovršenog konflikta.

Prema njegovim rečima, problem je i što se budućnost gradi na amneziji, ali i što još nije rasvetljena sudbina nestalih.