PROCURIO DOKUMENT! ŠIPTARIMA RESURSI, AUTO-PUT... Nemački list objavio rešenje Kosova u 17 tačaka, tvrde da će stupiti na snagu DO KRAJA GODINE!

Sprema se zlo!

Ramuš Haradinaj, Hašim Tači
Ramuš Haradinaj, Hašim Tači, Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

EU i SAD spremne su da prihvate razmenu teritorija između Srbije i Kosova, piše nemački dnevnik "Frankfurter rundšau".

Kako navodi list, u Vašingtonu bi 12. juna trebalo da bude potpisan sporazum o promeni granice koji bi stupio na snagu šest meseci kasnije.

List konstatuje da raste pritisak na Prištinu i Beograd da se dogovore, ali da i raste opasnost od promene granica na Balkanu.

Mapa
Mapa, Foto: Printscreen

Navodno je procureo dokument u 17 tačaka, kako tvrdi nemački list, i sadrži i sledeće:

- Povlačenje nove granice između Albanaca i Srba na severu Kosova i pripajanje Kosovu nekoliko sela iz Srbije pretežno naseljenih Albancima. Grad Kosovska Mitrovica dobio bi poseban status, a za vodosnabdevanje ključno jezero Gazivode i rudnik Trepča bili bi privatizovani na 99 godina i podeljeni među stalnim članicama Saveta bezbednosti UN. Autoput kroz Srbiju na koridoru 10 bio bi pod međunarodnom zaštitom - između ostalog se navodi u dokumentu koji je navodno procureo, a prenosi nemački Frankfurter Rundšau.

Ako je verovati tekstu nemačkog lista, to bi značilo da planiraju da ceo sporazum realizuju do kraja godine.

Za sada nije poznato kako je "Frankfurter rundšau" došao do ovih podataka, a ako su navodi tačni, to znači da Zapad želi da Prištini da sprkse resurse, teritoriju, autoput...

Donald Tramp
Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp nedavno je uputio pisma Beogradu i Prištini, pozivajući na potpisivanje sporazuma u Beloj kući.

Nije precirano ni koje su tačno "granice" u potanju. Vlasti u Prištini već nekoliko meseci pokušavaju da otvore priču o pripajanju tri južne srpske opštine, Preševa, Medveđe i Bujanovca, Kosovu.

S druge strane, barem prividno, vodi se bitka i među strujama na Kosovu, s jedne strane predsednika Hašima Tačija koji je navodno prihvata razmenu teritorija i prekrajanje granica, i sa druge Ramuša Haradinaja, koji odbija da se odrekne pretenzija na srpske optine na KiM.

Deo ideje je, prema pisanju lista, i da u albanskoj luci Valona bude izgrađena mornarička baza za NATO, u albanskom gradu Kučovo vazduhoplovna baza, a da autoput kroz Srbiju, takozvani koridor 10, bude stavljen pod međunarodnu zaštitu.

- Sporazum Srbije i Kosova tako bi trebalo da bude potpisan 12. juna u Vašingtonu i da stupi na snagu šest meseci kasnije - ističe se.

Ovo o čemu piše nemački list kosi se dosadašnjim stavom nemačke kancelarke Angela Merkel koja se protivila promeni granica, a slično su govorile i drugi zapadni državnici i diplomate.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi