Ramuš Haradinaj, Hašim Tači
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Ramuš Haradinaj, Hašim Tači

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Ramuš Haradinaj, Hašim Tači, Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

EU i SAD spremne su da prihvate razmenu teritorija između Srbije i Kosova, piše nemački dnevnik "Frankfurter rundšau".

PROČITAJ JOŠ:

Kako navodi list, u Vašingtonu bi 12. juna trebalo da bude potpisan sporazum o promeni granice koji bi stupio na snagu šest meseci kasnije.

List konstatuje da raste pritisak na Prištinu i Beograd da se dogovore, ali da i raste opasnost od promene granica na Balkanu.

Mapa

Printscreen

Mapa, Foto: Printscreen

Navodno je procureo dokument u 17 tačaka, kako tvrdi nemački list, i sadrži i sledeće:

- Povlačenje nove granice između Albanaca i Srba na severu Kosova i pripajanje Kosovu nekoliko sela iz Srbije pretežno naseljenih Albancima. Grad Kosovska Mitrovica dobio bi poseban status, a za vodosnabdevanje ključno jezero Gazivode i rudnik Trepča bili bi privatizovani na 99 godina i podeljeni među stalnim članicama Saveta bezbednosti UN. Autoput kroz Srbiju na koridoru 10 bio bi pod međunarodnom zaštitom - između ostalog se navodi u dokumentu koji je navodno procureo, a prenosi nemački Frankfurter Rundšau.

PREPORUČUJEMO:

Ako je verovati tekstu nemačkog lista, to bi značilo da planiraju da ceo sporazum realizuju do kraja godine.

Za sada nije poznato kako je "Frankfurter rundšau" došao do ovih podataka, a ako su navodi tačni, to znači da Zapad želi da Prištini da sprkse resurse, teritoriju, autoput...

Donald Tramp

Tanjug/AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

Nije precirano ni koje su tačno "granice" u potanju. Vlasti u Prištini već nekoliko meseci pokušavaju da otvore priču o pripajanju tri južne srpske opštine, Preševa, Medveđe i Bujanovca, Kosovu.

Deo ideje je, prema pisanju lista, i da u albanskoj luci Valona bude izgrađena mornarička baza za NATO, u albanskom gradu Kučovo vazduhoplovna baza, a da autoput kroz Srbiju, takozvani koridor 10, bude stavljen pod međunarodnu zaštitu.

- Sporazum Srbije i Kosova tako bi trebalo da bude potpisan 12. juna u Vašingtonu i da stupi na snagu šest meseci kasnije - ističe se.

Ovo o čemu piše nemački list kosi se dosadašnjim stavom nemačke kancelarke Angela Merkel koja se protivila promeni granica, a slično su govorile i drugi zapadni državnici i diplomate.