"HITNO FORMIRATI NOVU VLADU" Nemačka trese panika, troje poslanika pomenulo Srbiju

Tri nemačka poslanika iz kluba CDU/CSU, nakon pada vlade Aljbina Kurtija, zatražili su hitno formiranje nove izvršne vlasti i potpuno i bezuslovno ukidanje taksi na srpske i proizvode iz BiH.

Nemačka, Bundestag
Nemačka, Bundestag, Foto: Shutterstock

U njihovom saopštenju, koje je preneo Dojče vele na albanskom jeziku, zamenik predsednika parlamentarne grupe CDU / CSU Johann Vadephul, kao i dvojica izvestioca za Kosovo, Peter Beier (CDU) i Christian Sćmidt (CSU), poručili su da u je u ovom teškom vremenu, Prištini hitno potrebna nova vlada sposobna za delovanje i donošenje odluka.

"Svi koji su zaduženi za Kosovo - parlament, vlada i predsednik - pozvani su da doprinesu održivosti vladinih aktivnosti. Nastavljajući dosledan rad, vlada mora da povrati poverenje koje je nedavno izgubila", navodi se u saopštenju.

Oni navode i prioritete nove vlade među kojima je i ukidanje taksi na srpske i proizvode iz BiH, kako bi se nastavio dijalog.

Kurti
Kurti, Foto: AP

Poslanici Bundestaga u saopštenju kažu da bi istovremeno Beograd trebalo da zaustavi kampanju odpriznavanja kosovske nezavisnosti.

"Očekujemo da će takse za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, donete za vreme vlade Ramuša Haradinaja biti ukinute odmah I u potpunosti”, navodi se u saopštenju.

Zahtevaju da se što pre nastavi dijalog sa Beogradom, a Beograd pozivaju da prestane sa kampanjom protiv priznavanja kosovske nezavisnosti.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi