POGREŠAN POTEZ PRIVREMENIH VLASTI U PRIŠTINI NATO jasno stavio do znanja da nema tzv. Vojske Kosova: Veliki udar na proces sticanja "nezavisnosti"

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.

Nato zastava
Nato zastava, Foto: EPA/Toms Kalnins

Jens Stoltenberg je istakao da NATO nastavlja da podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga pod njihovim prvobitnim mandatom.

- Od decembra 2017. jasno smo stavili do znanja da je ovaj potez (promena mandata) povučen u pogrešno vreme i da je odluka doneta protiv saveta NATO-a. NATO nastavlja da podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga pod njihovim prvobitnim mandatom, odnosno snagama za civilnu zaštitu - rekao je Stoltenberg u intervjuu za televiziju Klan Kosova.

- Sa promenom mandata, Severnoatlantski savet preispituje nivo NATO-ovog angažovanja sa Kosovskim snagama bezbednosti. Rasprave među saveznicima o ovom pitanju su u toku - pojasnio je Stoltenberg.

Rekao je da je proces dijaloga Beograda i Prištine ključan za stabilnost na zapadnom Balkanu.

- Pozivamo Beograd i Prištinu da nastave sa naporima za normalizaciju odnosa, posebno kroz dijalog uz pomoć EU, usmeren na postizanje sveobuhvatnog, održivog i pravno obavezujućeg sporazuma, koji NATO nastavlja da podržava. To ostaje ključno pitanje za mir i sigurnost u regionu - podvukao je Stoltenberg.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi