Avdulah Hoti
PrintscreenYoutube
Avdulah Hoti

PrintscreenYoutube

Avdulah Hoti, Foto: PrintscreenYoutube

Kosovo je jedina zemlja u regionu koja još uvek nije obezbedila nijednu antikovid vakcinu.

Iz Ministarstva zdravlja navode da je 8. januara potvrđeno da je za Kosovo obezbeđeno 500.000 Fajzerovih vakcina i da će se konačni sporazum poslati Ministrarstvu.

Dodaje se da je MZ na svakom sastanku, posle 8. januara, zahtevalo da potpišu konačni sporazum , kompanija nije objasnila zašto je došlo do kašnjenja.

Ministarstvo zdravlja je jula 2020. godine započelo aktivnosti vezano za antikovid vakcinu u nekoliko pravaca, putem globalnog mehanizma Kovaks, kontakt sa zemljama partnerima, sa kompanijama za proizvodnju vakcina kovid -19.

„Ministarstvu zdravlja su potvrdili službenici (koji uključuje SZO, UNICEF, Svetsku banku, razne dobrotvorne fondacije, međunarodne tehničke agencije, proizvođači vakcina, itd.) da je Kosovo kvalifikovano među 92 zemlje (sa niskim i srednjim prihodima), koje će putem ovog mehanizma dobiti besplatnu vakcinu protiv kovid -19 za 20 odsto stanovništva ili u slučaju Kosova, dovoljno doze za 360.000 stanovnika“, navodi se u saopštenju MZ.

Ističe se da je pripremljen i odobren plan vakcinacije i dodaje da su svi drugi postupci u vezi sa uvozom vakcina i svi drugi uslovi obezbeđeni i ispunjeni.

Vakcina Fajzer

Tanjug/AP

Vakcina Fajzer, Foto: Tanjug/AP

"Zvaničnici Kovaksa potvrdili su MZ prijem plana za koji su smatrali da je prihvaćen/ potvrđen. Kovaks je je 3. februara 2021. godine na svojoj veb stranici objavio plan distribucije vakcina u zemlje korisnice, gde je Kosovo, prema najavi / itinereru, dobija 100.800 doza vakcine Astra Zeneka, krajem februara (odnosno u prvom kvartalu K1 2021 (januar-mart 2021)“, navodi se u saopštenju.

Naglašava se da je MZ kroz kontakte sa Kovaksom, završilo pregled plana vakcinacije s ciljem vakcinisanja prioritetnih grupa ili 3 odsto populacije u prvoj fazi i precizan plan za druge dve faze vakcinacije, uključujući naknadnu vakcinaciju 17 odsto populacije i kasnije 50 odsto, kako bi se vakcinisalo 70 odsto populacije na Kosovu i dodaje da je revidirani plan Kovaks prihvatio.

„MZ, NIJZK, kancelarijom SZO i kancelarijom UNICEF, nakon ispunjavanja svih uslova, čeka konačnu potvrdu za prijem prvih doza vakcina protiv KOVID -19, putem mehanizma Kovaks COVAKS“, kaže se u saopštenju.

Pored pregovora sa kompanijom Fajzer, MZ je postiglo dogovor sa Austrijom o preko 600.000 vakcina, koje se mogu dobiti nakon što ih Austrija obezbedi u dovoljnim količionama za svoje potrebe.

Koha podseća da je ranije pisala da te vakcine pripadaju Kurevaku, koje još uvek nisu odobrene.

Ruska vakcina Sputnjik V

Tanjug/Sava Radovanović

Ruska vakcina Sputnjik V, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

„Obaveze EU da pomogne zemljama Zapadnog Balkana da obezbede vakcine protiv kovid -19 su poznate i do sada nisu rezultirale konkretnim obezbeđivanjem prvih doza, uprkos tome što je za taj cilj dodeljena znatna količina sredstava, od 7,5 miliona, od kojih će takođe Kosovo imati koristi “, navodi se dalje u saopštenju.

Iz MZ navode da su svesni pritiska koji vrše druge zemlje u vezi sa procesom vakcinacije na Kosovu, posebno za intervencije koje Srbija vrši prema građanima (uglavnom srpske zajednice), pozivajući ih na vakcinaciju u Srbiji.

„Srbija je distribuirala izvestan broj vakcina (uglavnom ruske vakcine Sputnjik i druge) u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Severnoj Makedoniji“, navodi se u saopštenju i dodaje da su građani Kosova od početka obavešteni da treba da se vakcinišu vakcinama koje su dobile odobrenje FDA, EMA i SZO, a ne vakcinama iz Srbije i Rusije.

MZ: Proizvođači vakcina dali su prioritet zemljama koje predstavljaju veće tržište od Kosova

Ministarstvo zdravlja ističe da je ispunilo sve kriterijume koje zahtevaju partneri i razni mehanizmi za obezbeđivanje vakcine, i ponovo baglašava činjenicu da su prioritet ovom mehanizmu zemlje sa najgorom epidemiološkom situacijom dok su proizvođači dali prioritet zemljama koje predstavljaju veće tržište od Kosova.

„Ovo nije obeshrabrilo nijednog zvaničnika Komisije za pregovore o vakcini protiv kovid -19, Odbora za pripremu Državnog plana za vakcinaciju protiv kovida i partnera da nastave svakodnevno zalaganje do dolaska prvih doza vakcina. MZ uverava građane da će biti maksimalno posvećeno, mimo bilo kakvog interesa, u ispunjavanju obaveze da se osigura zdravlje građana, sve do prijema prvih doza za koje verujemo da će se uskoro dogoditi“, poručuje MZ.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Perica

01.03.2021 19:44

Šta će vama vakcine? Neznate vi to da upotrebite. Čime da ih dajete , vi mislite da se to guta?