Emanuel Makron, Vladimir Putin
Tanjug/AP
Emanuel Makron, Vladimir Putin

Tanjug/AP

Emanuel Makron, Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP

Trud je jedan od pokretača peticije u Francuskoj za povlačenje priznavanja nezavisnosti Kosova. On najavljuje i pokretanje te inicijative u nacionalnoj skupštini.

UDARIO GDE GA NAJVIŠE BOLI Tači opleo po Republici Srpskoj, a onda ga je Dodik u četiri reči bukvalno uništio!

"To bi bilo vrlo dobro u cilju rešavanja celokupne situacije u regionu Zapadnog Balkana. Jasno je da ovako ne može da se dodje do rešenja. Suštinska autonomija za Kosovo bi omogućila da se ubrzaju pregovori i prijem celog regiona u EU", rekao je Trud za sutrašnje "Novosti".

U suprotnom, pokrenuće se pitanje Bosne i Severne Makedonije što, kako dodaje, nikome nije u interesu.

Tekst peticije je samo u jednom danu potpisalo više od 1.500 ljudi, a cilj organizatora iz "Kolektiva za mir na Kosovu" kojem predsedava Trud, jeste da do početka jula i nastavka razgovora o budućnosti KiM u Jelisejskoj palati bude prikupljeno 100.000 potpisa i da se istovremeno pokrene velika nacionalna debata, pišu "Novosti".

ALBANCI TRAŽE SANKCIJE ZA SRBIJU! Postavili zahtev pred međunarodnu zajednicu, Evropo reaguj!

"Želimo da se pre 1. jula i dolaska predsednika Aleksandra Vučića u Parizu održi rasprava u nacionalnoj skupštini Francuske o Kosovu. Već smo u kontaktu s odredjenim političarima kojima ćemo predati peticiju. U planu je da oni s njom izadju pred Komisiju za spoljne poslove parlamenta", rekao je on.

Emanuel Makron sa suprugom, Frank Valter Štajnmajer, Francuska

Tanjug/AP

Francuska, Foto: Tanjug/AP

Trud veruje da bi to moglo da promeni situaciju navodeći da u Francuskoj nije bilo debate oko priznavanja Kosova.

"Nikola Sarkozi je to sam odlučio jedne nedelje uveče, 17. februara 2008, uz zdušnu podršku svog ministra spoljnih poslova Bernara Kušnera. Ovo je prilika da se konačno o tome povede rasprava. Tim pre što je nekoliko skupštinskih misija u poslednje vreme podnelo alarmantne izvestaje o stanju ljudskih prava i sveukupno situaciji na Kosovu", istakao je Trud.

"SRBI SU PERSONA NON GRATA" Pacoli najavio nove mere Prištine, spuštaju rampu: Ostaće dok se Beograd ne opameti!

On je najavio da će sledeće nedelje imati kampanju u francuskim medijima, kao i da su posle evropskih izbora potpise obećali i mnogobrojni poslanici, regionalni savetnici, partijski zvaničnici.