Albanci
Youtube printscreen
Albanci

Youtube printscreen

Albanci, Foto: Youtube printscreen

Prema diplomatskim izvorima iz Prištine, politička odluka u NATO je doneta, međutim operativna - nije. To praktično znači, da je još uvek otvoreno pitanje kada će i u koji deo KiM biti upućeni pripadnici NATO iz Albanije.

Pročitajte još:

I dok se čeka operativna odluka, koja bi značila i zeleno svetlo za upućivanje albanskih vojnika na Kosovo, nekoliko njih se pre dva dana prošetalo glavnom ulicom Severne Mitrovice. Grupu su mahom činili pripadnici KFORA iz evropskih zemalja.

Srpski izvori sa KiM prenose da su, međutim, u grupi bili i vojnici u uniformama sa crnogorskom zastavom.

Preporučujemo i ovo:

- Jedna od ideja i jeste da albanski vojnici koji bi bili u sastavu KFORA na Kosovu budu zajedno sa vojnicima Crne Gore. Prema procenama, prisustvo Crnogoraca bi ublažilo mogući negativan odnos prema albanskim vojnicima. Crnogorci treba da amortizuju moguće neprijateljstvo prema vojnicima iz Albanije - kaže diplomatski izvor.

Vojnici NATO iz Albanije, koji trenutno borave na KiM, učestvuju na vežbama i njihov precizan broj se krije. U Prištini su, međutim, već duže vreme dva operativca iz Crne Gore. U sedištu NATO u Briselu, jednostavno rečeno, mnogo toga se krije i ne saopštava vlastima u Srbiji. Među brojnim razlozima nije samo činjenica da Srbija nije članica, već i zbog bliskosti sa Rusijom.

Politička odluka o upućivanju kontigenata albanske vojske na KiM nije saopštena kada je i doneta. Takođe, ALijansa se preselila u novu zgradu, a predstavnici Srbije, koja je u "Partnerstvu za mir", ostali su u staroj zgradi.

Portparol Kfora Vinćenco Graso izjavio je da grupa vojnika NATO u pratnji Kfora sprovodi izvidjačke aktivnosti na Kosovu, koje podrazumevaju posete različitim mestima, uključujući lokacije na severu.

- Aktivnost se sastoji od posete različitim mestima na Kosovu, uključujući Mitrovicu i druge lokacije na Severu - rekao je za Graso povodom šetnje od mosta na Ibru do spomenika Knezu Lazaru grupe vojnika iz različitih država članica NATO koje čine deo Kfora, među kojima su bila i četvorica albanskih vojnika.

Graso je podsetio da je Albanija članica NATO već 10 godina i da je grupa vojnika bila sastavljena od pripadnika brojnih nacija.

 

Komentari (1)

milan

06.04.2019 09:32

Muceni Crnogorci, nasli novu bracu.