Marija Zaharova
Tanjug/Dimitrije Goll 12.08.2018
Marija Zaharova

Tanjug/Dimitrije Goll 12.08.2018

Marija Zaharova, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll 12.08.2018

Zaharova je izjavila da Rusija ne može da ostane bez komentara na izjavu albanskog premijera Edija Rame da je "Kosovo deo Albanije" i da ujedinjenje Kosova i Albanije nije "plan B", već "plan A".

PROČITAJ JOŠ:

- Možda nismo dobro preveli tu izjavu, zbog čega smo je više puta proveravali. Premijer Albanije je povezao realizaciju tog plana sa korekcijom granica o kojoj se aktivno razgovara na kraju pregovaračkog procesa i postizanja konačnog sporazuma između Beograda i Prištine. Takvu retoriku smatramo apsolutno nedopustivom. U suštini, tu se radi o posezanju za teritorijom Srbije i statusom Autonomne Pokrajine Kosova. Mi to smatramo kršenjem Rezolucije 1244 SB UN. Očekujemo da će Zapad reagovati na takvu izjavu i geopolitičke planove. Želela bih još da kažem da to potkopava stabilnost i pogoršava poverenje u balkanskom regionu i komplikuju dijalog Beograda i Prištine - istakla je Zaharova.

Edi Rama

Tanjug/Dragan Kujundžić

Edi Rama, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Rama je u intervjuu rekao da je, što se njega tiče, Kosovo deo Albanije, a da su sva ostala pitanja za Haradinaja.

PREPORUČUJEMO:

Ramuš Haradinaj, premijer takozvanog Kosova je u odvojenom intervjuu za prištinski medij izneo sličnu ideju, rekavši da mu se ne sviđa zastava Kosovo, već da je njegov zastava albanska.

Iako su zapadni centri moći tvrdili da neće doći do stvaranje takozvane "velike Albanije", forsirajući region u NATO, i dovodeći na vlast struje koje bi izglasale ulazak u tu vojnu alijansu, direktno su narušili odnos snaga i dali prednost Albancima.

Tako su albanski političari maltene na ključnim pozicijama na svim teritorijama koje Albanci oduvek žele da ujedine u jednu državu, takozvanu "veliku Albaniju".