Vesna Mikić
Youtube Printscreen
Vesna Mikić

Youtube Printscreen

Vesna Mikić, Foto: Youtube Printscreen

Gost jutarnjeg programa „Dobro jutro, Srbijo“ bila je Vesna Mikić, bivša zamenica ministra pravde u vladi tzv. Kosova.

Pročitajte još:

- Ja nisam jedinstveni i prvi slučaj na Kosovu i Metohiji koji je smenjen od strane kosovskih vlasti. To samo pokazuje koliki je stepen demokratije na Kosovu i Metohiji. Srbi su svakodnevno izloženi raznoraznim pritiscima. Meni je Haradinaj uz obrazloženje, kada je objavio moje razrešenje, objasnio da je to zbog govora mržnje i da ja nipodaštavam evroatlanske vrednosti kome stremi kosovska vlada. Ako je to što sam objavila govor mržnje, to je istina koju ceo svet zna. To govore i javna izvinjenja ambasadora stranih zemalja. To je zapravo njegovo opravdanje za sve greške koje pravi unazad nekoliko meseci. Ja sam u otvorenom pismu rekla da sve što je objavljeno, ja stojim iza svake svoje reči. Namera kosovske vlade je da sve legitimno izabrane predstavnike srpske zajednice trajno ukloni - kaže Vesna Mikić i dodaje:

- Mi, ukoliko hoćemo da ostanemo da živimo na tim prostorima, dole ne smemo uopšte da upotrebljavamo reč bojkot. Moramo biti u tim institucijama prisutni, jer mi jedini dole na teritoriji Kosova i Metohije znamo pravo stanje stvari. Celokupna politička albanska elita, pa i 90 odsto albanskog naroda ne zastupaju demokratske interese.

U madatu između 2010. i 2014. godine ja sam bila na jedinstvenoj srpskoj listi kao narodna poslanica u Skupštini Kosova. Tada smo se suočavali sa raznoraznim pritiscima. Upravo jedan od njih, jeste, a upućeno mi je pismo preko privatnog naloga, vezano moju objavu o NATO agresiji. Njima je sve dozvoljeno i kada pljuju celokupni srpski narod, to nije govor mržnje, a kada neko iznese svoje mišljenje, onda je to govor mržnje.

Ja sam konstantno pričala, ali je moje obraćanje skoro uvek bilo sankcionisano od strane predsednika skupštine. Bilo mi je dozvoljeno da pričam dok se nije kosilo sa njihovim poimanjem istine. Od tri minuta koje sam imala, bilo je to izlaganje od minut, minut i po. Svako od nas sa srpske liste podoban je onoliko koliko poštuje njihovu volju i koliko se naše izjave i mišljenja podudaraju sa njihovim.

Ja sam u ministarstvo ušla 1. novembra 2017. i do mog razrešenja 25. marta, zaista sam se trudila sa te pozicije da pomognem našem narodu. Od prvog momenta sa ministrom Abeljardom Tahirijem, mi smo imali konkretnu saradnju. To se moglo primetiti na samom početku. Nije bilo želje da učestvujemo na svim sastancima zajedno. Kada su dolazile strane diplomate iz ambasade SAD, u većini slučajeva ja nisam bila informisana o tim sastancima, jer su verovatno moje prisustvo smatrali pretnjom. U demokratskom društvu to se ne radi tako.

Preporučujemo još:

Mi ozbiljnost specijalnog suda ne možemo da shvatimo kako valja iz razloga što je odgovornost prenesena. Srpska zajednica oseća veliko nepoverenje prema tom sudu, jer godinama unazad mi apsolutno nismo osetili pravdu. Dan danas imamo montirane žrtve i smatramo da će i sa ovim sudom biti isto. Da će jedini osuđeni biti Srbi, a oni koji su vršili zločine nad srpskim civilima biti žrtve.

Optužnice će biti podignute, ali je pitanje koliko će to biti kvalitetno odrađeno i da li će zaista biti procesurani i optuženi počinioci ovih zločina nad srpskim civilnim stanovništvom. Ministar pravde se trudio da mene sa tih sastanka izopšti. Sve što sam kasnije saznala bilo je preko drugih tokova. Trudila sam se da znam kako će funkcionisati, da li će biti ispravno, da li će biti kopija svih slučajeva koji su se događali u Hagu. I zaista većina nas je da ćemo proći kroz isti taj proces.

Vesna Mikić

Youtube Printscreen

Vesna Mikić, Foto: Youtube Printscreen

Podsećamo, objava Vesne Mikić na društvenoj mreži Fesjbuk digla je prašinu u javnosti na jugu zemlje.

- Na današnji dan, pre tačno 20 godina nad jednom suverenom zemljom koja se deceniju unazad borila protiv albanskog terorizma u okviru svojih granica, izvršen je namerno planiran genocid od strane NATO alijanse - napisala je ona.