Slobodan Milošević i Mira Marković
EPA/Srdjan Suki
Slobodan Milošević i Mira Marković

EPA/Srdjan Suki

Slobodan Milošević i Mira Marković, Foto: EPA/Srdjan Suki

Ovaj Britanac na svom profilu nije naveo šta je tačno bila njegov posao u NATO i koja je bila njegova uloga dešavanjima tokom 90-tih. Možda to i nije njegovo pravo ime, ali sudeći po odgovorima koje daje zainteresovanim čitaocima, prilično je obavešten o svemu šta se dešavalo, a piše precizno i sa puno detalja, što svedoči da je imao neku značajnu funkciju.

Odgovarajući na pitanje da li je bilo moguće da se izbegne rat na Kosovu, Lejk je naveo da je, po njegovom mišljenju, Milošević preko Kosova nastojao da ojača poljuljani imidž posle poraza u Sloveniji i Hrvatskoj, i završetka rata u BiH, i srpsku javnost ponovo ujedini oko sebe.

Harold Lejk

printscreen Quora.com

Harold Lejk, Foto: printscreen Quora.com

Po njemu, bivši predsednik Srbije nije bio osoba kojoj je cilj bio mir, već mu je bio potreban rat na Kosovu, ali rat iz koga bi izašao kao pobednik. Ovaj britanski obaveštajac navodi, da je u cilju izbegavanja rata na Kosovu, Albancima trebalo ponuditi tri predloga:

-povratak na autonomiju iz 1974.

-podelu po etničkim linijama

-ponuditi Kosovu status istovetan sa položajem Republike Srpske

Kada je došlo do oružanog sukoba, protiv albanskih grupa (OVK) je trebalo poslati takođe albanske grupe lojalne vladi, i nije trebalo slati vojsku i policiju među albansko stanovništvo.

FRANCUSKI NOVINAR BEZ DLAKE NA JEZIKU! "Kad uđete na Kosovo na mobilnom vam se pojavi: DOBRODOŠLI U MONAKO", a razlog je smešan!

Lejk je takođe naglasio da je Milošević veoma pogrešio što je dozvolio međunarodno mešanje. Po njemu, za Miloševića je od suštinske važnosti bilo "držati NATO dalje od sukoba po svaku cenu, i ni pod kojim okolnostima ne uključivati NATO u sukob kao neprijatelja".

Milošević ovo očigedno nije razumevao, a Lejk kaže da je bivši srpski predsednik pao sa vlasti jer pretnje NATO nije shvatao ozbiljno.

PREOKRET U SAVETU BEZBEDNOSTI UN Kina promenila stav o Kosovu i rezoluciji 1244

"Nije tajna da je javno mnenje na Zapadnu bilo žestoko antisrpsko, a Miloševićeva najveća greška je bila to što se smejao kada smo mu pretili. Srpska delegacija se smejala, kada su joj rekli da će NATO bombardovati Srbiju, misleći da će to trajati najviše dva- tri dana. Milošević je mislio da blefiramo, ali nismo”, naveo je Lejk.

Kosovo nije trebalo da bude nezavisno

Zanimljivo je da je Lejk u drugom odgovoru naveo da nije mislio da će Kosovo proglasiti nezavisnost, već da je verovao da će srpska pokrajina biti NATO protektorat koji će se vratiti pod suverenitet Srbije i imati status autonomne pokrajine sa širokom autonomijom zajamčenom od NATO, kao Republika Srpska u Bosni.

Drugi mogući scenario po njemu bi mogao da bude primena tajvanskog modela, u kome bi Kosovo bilo de fakto samostalna zemlja, ali de jure pod srpskim suverenitetom, i ne bi proglasilo nezavisnost.

"MORAMO DA ZATVORIMO PAKAO" Nemački poslanik srušio Bundestag! Pokreće GAŠENJE KOSOVA, želi da Berlin ispravi sve što je uništavano decenijama!

"Međutim, ispostavilo se da nijedan od gore pomenutih modela nije bio primjenjiv na Kosovo, a albanska većina nije htela ponovo da živi u Srbiji. Hteli smo da im damo "nadziranu nezavisnost" prema planu Martija Ahtisarija, ali to nisu prihvatile Srbija i njen saveznik Rusija. Zoran Đinđić je takođe predložio podelu Kosova po etničkim linijama, ali iz nekog razloga je to takođe odbačeno. Đinđić je bio čovek ispred svog vremena, i zbog toga su ga ubili kriminalni elementi unutar Srbije", napisao je Lejk.

POSTAVIĆE GRANICU NA VRHU SRPSKE PLANINE Marić postavio gostu sudbonosno pitanje o našoj zemlji - Srbija ostala ZABRINUTA posle odgovora: Nešto se sprema...

Više o misterioznom putu Đinđića u London i donošenju odluke da se likvidira, umešanosti u atentat i pravom ubici koji je pod rotacijom napustio Beograd, pročitajte u priloženim tekstovima:

Zoran Đinđić, čekale ga tri ekipe za likvidaciju

EPA, Koča Sulejmanović

Po njemu, pošto su Albanci proglasili nezavisnost, nije moguć nikakav scenario o Kosovu kao autonomnoj pokrajini Srbiji, pošto je, kako kaže, pored humanitarnog i etničkog principa, odluka Međunarodnog suda pravde dala legalnost tom proglašenju. Kosovo će ostati "poseban slučaj" pod nadzorom Zapada. Kako je napisao, "Srbija treba da pokuša da obezbedi eksteritorijalni status za svoje kulturno nasleđe i neku vrstu autonomije za srpske gradove na Kosovu, i treba da prestane da pokušava da dostigne nedostižne ciljeve".

Lejk je takođe dao odgovor na pitanje da li je tačno da je Oslobodilačka vojska Kosova odbila pomoć mudžahahedina, i posredno priznao da je ova teroristička organizacija imala punu podršku NATO.

"Da bismo podržali OVK, morali smo da se uverimo da OVK nije islamski pokret čiji je cilj stvaranje neke šerijatske države na Balkanu. Iako su im bili potrebni ljudi koji su mogli da koriste oružje, dugoročne posledice bi bile veoma ozbiljne. Mudžahedini su duboko umrljali reputaciju Bosanaca tokom rata u BiH, a Hrvati i Srbi su ovu činjenicu koristili kao propagandu protiv Bošnjaka. Zločini koje su počinili mudžahedinski odredi smrti bili su neopisivi, a oni su ugrozili izglede za unitarnu Bosnu. Pored toga, problem je bila i Izetbegovićeva islamska deklaracija", naveo je Lejk.

On je na kraju rekao da je "OVK naučila iz primera Bosne, i da su znali da mogu da zaborave na zapadnu podršku ako se pokažu kao islamski militantni pokret. Zato su odbili skoro svakog stranog dobrovoljca iz islamskih zemalja, i prihvatili samo one iz zapadnih zemalja.

Komentari (2)

ObicnaBaba

21.06.2019 07:45

Sta je trazio taj obavestajac po Srbiji, pa bi sad da malo jos i zaradi, vidim kupujete i citate NJEGOVU KNJIGU, ON CE DA MI OTKRIJE ISTINU, glupi su ko tocak a to valjda ide zajedno sa SILEDZIJSTVOM i RAZBOJNISTVOM.

Žika

21.06.2019 23:29

Sve sama laž. Englez priča 'istinu'.Ko još može da veruje Englezu.