Vojska Srbije
Vladimir Marković/Alo
Vojska Srbije

Vladimir Marković/Alo

Vojska Srbije, Foto: Vladimir Marković/Alo

 

Šiptarski specijalci ROSU upali su juče ujutro na sever Kosova i uhapsili najmanje 28 osoba - 19 pripadnika kosovske policije i devet civila iz Zubinog Potoka. Izgovor za ovaj napad na sever bila je navodna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, a istina je da je ovo samo još jedna akcija s ciljem zastrašivanja i proterivanja Srba sa severa pokrajine.

Šiptarski napad na sever okončan je posle nešto više od pet sati kada je država Srbija najozbiljnije zapretila da će vojno intervenisati i zaštititi goloruki narod. Iz Prištine je povlačenje ROSU jedinica naređeno onog trenutka kada je potvrđena vest da su 'migovi-29' Vojske Srbije poleteli iz baza i krenuli ka administrativnoj liniji.

Vojska Srbije

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

Brutalna horda

Operacija ROSU, koja je više podsećala na teroristički napad nego na policijsku akciju, započela je u 5.55 časova i trajala je do podneva. Tokom upada na sever, Šiptari naoružani dugim cevima tukli su sve Srbe koji su im se našli na putu, uništavali su kuće i automobile.

Srbi sa severa pokušali su da barikadama spreče ulazak ROSU, ali su Šiptari rušili sve pred sobom. Priština je naredila povlačenje specijalaca tek kada je predsednik Aleksandar Vučić, koji je i vrhovni komandant Vojske Srbije, naredio da vojnici krenu ka južnoj pokrajini i kada je jedan 'mig-29' preleteo iznad Novog Pazara u pravcu Kopnene zone bezbednosti!

Koliko je situacija bila dramatična ukazuje i podatak da se oko 6.15 časova u severnoj Kosovskoj Mitrovici oglasila i sirena za vazdušnu opasnost!

Specijalni kosovski tužilac Sulj Holja ovu kriminalnu akciju ROSU pokušao je da opravda 'borbom protiv korupcije'.

- Posle jednogodišnjeg prikupljanja dokaza, tužilaštvo je od Osnovnog suda u Prištini zatražilo dozvolu za kontrolu sumnjivih kuća i lokala. Među uhapšenima ima pripadnika i starešina kosovske policije iz redova srpske, albanske i bošnjačke zajednice - izjavio je Holja, dok je direktorka Policijskog inspektorata lažne države Kosovo Miradija Keljmendi rekla da se pritvoreni sumnjiče 'za krivična dela ilegalne trgovine robom, zloupotrebu službenih ovlašćenja i učešće ili organizaciju kriminalne grupe'.

Policija lažne države Kosovo čak je i lažno saopštila da su Srbi sa severa Kosova pružili 'oružani otpor' ovoj akciji, zbog čega je ROSU morala da upotrebi suzavac, šok-bombe, pa čak i vatreno oružje!?!

Vojska Srbije

Vladimir Marković/Alo

 

 

Tokom pucnjave povređena su trojica Srba, koji su prebačeni u Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici. Očevici tvrde da su šiptarski specijalci u Zubin Potok, gde je juče bilo najdramatičnije, upali sa 15 oklopnih vozila, srušili improvizovane barikade koje su postavili uplašeni Srbi, da bi potom nastavili pešice ka selu Donje Varage, pucajući i bacajući šok-bombe.

- Jedinice ROSU su tukle Srbe, pretresale kuće i divljački pravile štetu. Uništavali su parkirana vozila, a u kućama su tokom pretresa lomili sve na šta bi naišli! To nije bila policija, već horda! Sekli su gume, lim, razbijali stakla. Bilo je to čisto iživljavanje! Najmanje dvadeset vozila je oštećeno iz pukog hira... - potvrdio je policijski zvaničnik iz Zubinog Potoka, insistirajući na anonimnosti.

Dr Zlatan Elek, direktor KBC Kosovska Mitrovica, u kojem su zbrinuti povređeni Srbi, rekao je da je pomoć ukazana Bobanu Janićijeviću (43), Radenku Milovanoviću (40) i Razvigoru Cvetiću (66).
- Janićijević ima otvorene povrede leve, a Milovanović zatvorene povrede desne potkolenice. Cvetić je gluvonema osoba, koji je povređen kad je krenuo u prodavnicu. Dobio je teške povrede glave i lica, šutiran je čizmama u predelu nosa i leđa i udaran je kundakom - istakao je Elek.

Konvoj, Vojska

Tanjug/Jovo Mamula

 

Sramota Zapada

Komentarišući ove navode, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da ulazak naoružanih jedinica ROSU na sever pokrajine predstavlja 'opasno igranje sa mirom u celom regionu'.

- Upali su na teritoriju sve četiri opštine, u cilju da izazovu paniku. Separatisti su pribegli najstrašnijim metodama zastrašivanja. To su učinili uz saglasnost dela međunarodne zajednice iako smo danima upozoravali da se priprema ovakav scenario. Ekstremisti presvučeni u uniforme ROSU žele da Srba više ne bude na Kosovu. Srbe prebijaju, vezuju i odvode kao stoku, dok Priština u okviru navodne akcije borbe protiv korupcije osumnjičenim Albancima šalje pozive na informativni razgovor. Sramota! - zaključuje Đurić.