Merkel i Makron
EPA/Christophe Petit Tesson
Merkel i Makron

EPA/Christophe Petit Tesson

Merkel i Makron, Foto: EPA/Christophe Petit Tesson

Ovo tvrdi prištinski list 'Gazeta ekspres', koji navodi da će Merkelova i Makron svoj plan predstaviti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i prištinskim političarima 29. aprila na samitu u Berlinu.

Pročitajte još:

Prema tim informacijama, pripremljena platforma u velikoj meri ne ide u korist Prištine, a šefovi nemačke i francuske države insistiraće na tome da se dijalog u Briselu nastavi i da se odmah ukinu takse od 100 odsto na uvoz srpske robe.

Ozbiljan plan

Prištinski mediji, konkretno, navode da će na predstojećem samitu, koji su inicirali upravo Merkelova i Makron, na sto biti stavljena ideja o razmeni teritorija, koja će više koristiti Beogradu.

Preporučujemo i ovo:

"Na tom mini-samitu naći će se predlog koji će obuhvatiti razmenu teritorija koji, međutim, neće biti na korist Prištine.

ajverovatnije će biti predloženo da Srbija dobije neku vrstu suvereniteta na određenim teritorijama Kosova. Cilj Merkelove i Makrona jeste stabilnost u regionu, uz fokus na dijalog između Beograda i Prištine. Stabilnost i pozitivan razvoj događaja u regionu od izuzetno su velikog značaja za kancelarku i predsednika", prenosi "Gazeta ekspres", pozivajući se na 'visokopozicionirane izvore' iz nemačke vlade.

Na samit u Berlinu, inače, pozvani su predsednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, predsednik i premijer Albanije Iljir Meta i Edi Rama, kao i predstavnici prištinskih institucija Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

Da Berlin ima ozbiljne planove za ovaj samit potvrđuje i Johana Dajmel, nemački ekspert za Balkan, koja kaže da je dijalogu Beograda i Prištine potreban novi zamah.

- Ideja o promeni granica nije sasvim potisnuta, ali je u poslednjih nekoliko sedmica izgubila zamah i snagu. Bilo bi dobro da se sa sastanka predstavnika Beograda i Prištine pošalje jasna poruka da je cilj obe zemlje, regiona i Evrope sporazum Srbije i Kosova - rekla je Dajmelova za "Dojče vele", dodajući da nemačko-francuski tandem šalje jasan signal da Evropska unija hoće i mora da sedi za pregovaračkim stolom.

Aleksandar Vučić

Tanjug

Aleksandar Vučić , Foto: Tanjug

- Kancelarka Merkel i predsednik Makron ovim sastankom šalju jasan signal Vašingtonu, a pre svega Briselu i visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini... - ističe Dajmelova.

Na drugoj strani, Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, kaže da treba biti vrlo oprezan.

- Iskustvo sa predlozima koji dolaze iz Nemačke ne daje nam previše nade da ćemo dobiti ponudu koja će biti i minimalno dobra za Srbiju. Strah u Prištini je zasnovan na tome što oni znaju da su krivi za zaustavljanje pregovora. Za nas bi bilo veoma dobro da su njihovi strahovi opravdani, da ih neko konačno urazumi, pa da krenemo ka nekom rešenju - zaključuje Deđanski.

VUČIĆ: Razgovor u Berlinu o taksama i nastavku dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da predstojeći razgovori sa predstavnicima kosovskih Albanaca u Berlinu nemaju nikakve veze sa bilo kakvim rešenjem Kosova, već da će tema biti takse.

- Očekuju nas teški razgovori sa albanskim predstavnicima. Neće biti laki ni razgovori sa Merkelovom i Makronom, ali to nema veze sa bilo kakvim rešenjem Kosova. Govoriće se o taksama i hoće li biti nastavka dijaloga. Neću prihvatiti nastavak dijaloga sve dok se ne ukinu takse... - istakao je Vučić.